Олена Коцева, "Мати Украйна": В момента това е геноцид срещу украинския народ - убиват се мирни граждани, деца, разрушава се инфраструктурата

Войната в Украйна продължава 8 години, повече от 15 000 украински синове и дъщери са загинали, това е пълномащабна война, повече от 300 000 са ранени, част от тях са останали и без двата си крака

Олена Коцева, Мати Украйна
Олена Коцева, Мати Украйна Източник: БНТ

"В момента това е геноцид срещу украинския народ - убиват се мирни граждани, деца, разрушава се инфраструктурата. Очакваме от нашите близки да ни пратят плюсче, което означава, че са живи. Историите са покъртителни. България трябва са получи помощ от Европейския съюз, за да може да удържи на натиска", заяви в "Денят започва" Олена Коцева, председател на Сдружение на украинските организации в България "Мати Украйна".

 

По думите ѝ Украйна е горда държава и няма да позволи да бъде изтрита от лицето на Земята. Олена Коцева призова българските медии да спрат да разпространяват откровени лъжи на руската пропаганда. Според нея трябва да се спрат всякакви руски канали, които облъчват населението.

 

Съдбите на хората от най-голямата бежанска вълна в Европа след Втората световна война "Работим с доброволческите организации като нас в Украйна, получаваме поръчка от какво имат нужда и транспортираме. Парите идват по банков път, приемаме дарения само в офиса, тъй като има случаи на злоупотреби.

 

Путин се опитва да подчини на колене не само Украйна, но и целият свят. Войната в Украйна продължава 8 години, повече от 15 000 украински синове и дъщери са загинали, това е пълномащабна война, повече от 300 000 са ранени, част от тях са останали и без двата си крака", допълни Олена Коцева.

 

Тя добави, че някои от бежанците търсят работа. "Имаме голяма подкрепа от Столична община, ще бъдат поставени въпросите за детските градини и училищата. Важно е да бъде разрешен износът на лекарства от първа необходимост, трябва да се създаде списък на такива, които са от крайна необходимост - кръвоспиращи, обезболяващи, превързочни материали", подчерта Олена Коцева.

 

"Необходима ни е подкрепа - и материална, и морална. Необходима ни е помощ за ранените - медицински санитарни консумативи", каза още Сергей Осадчий, председател на българското дружество "Нашите хора" от Кировоград.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени