Опорките за NEXO вече граничат с трудно смилаеми за всеки нормален и разумен човек мисли

Простичко обяснено - NEXO са пирамида за криптовалута, през която са източени милиарди, пише Виктория Георгиева

Виктория Георгиева
Виктория Георгиева Източник: Facebook

Сериозно пропукване в опорките покрай разкритията около NEXO наблюдаваме тези дни. Първата опорка, която мигновено беше спусната от близки около ДБ и ПП медии и лица, беше, че това е някаква импровизирана самодейка на прокуратурата, която лично главният прокурор Иван Гешев е измислил и приложил. Разбира се, тази опорка беше мигновено опровергана, като най-интересното е, че дори сред хора от самите по-нагоре посочени партии, се чуха гласове, че NEXO са разследвани и в други страни, но тук Гешев нарочно бил направил шумна акция в точно определен момент.

 

А всъщност както вече е ясно и на малките деца, срещу NEXO през последните две години има десетки разследвания и забрани. В САЩ още в края на 2021 г. щатът Ню Йорк наложи забрана на компанията да предлага един от продуктите си - депозит с висока лихва, като причината е липсата на лиценз за тази дейност. Данните са за близо милиард долара, вложени от американски граждани в този депозит. През миналата година още 7 щата започнаха съдебни процедури срещу NEXO. Всичко това наложи компанията да премахва своите продукти и услуги на американския пазар, който заемаше около 30% от портфолиото им.

 

Във Великобритания, също през миналата година, вложители в NEXO заведоха дела срещу компанията. Причината - отказали са да им позволят да изтеглят вложения в размер на 126 млн. долара, като са им замразили и сметките. По подобен начин се разви ситуацията и в Естония, което принуди компанията да се изтегли и от там - извършване на нерегламентирана дейност, за която нямат лиценз. Простичко обяснено - NEXO са пирамида за криптовалута, през която са източени милиарди.

 

Точно заради всичко изброено, на брифинга, даден от нашата прокуратура във връзка с разследването, имаше представители на Британската агенция за борба с престъпността, което напълно потвърждава думите на главния прокурор, че се касае за съвместна акция, а началото е поставено от чужди служби, които са засекли съмнителни транзакции, целящи да се заобиколят наложените от Европейския съюз, Великобритания и САЩ, санкции спрямо руски банки, фирми и граждани от Русия.

 

Да не забравяме и че главният офис на NEXO е в Лондон, a според изнесените данни, oт терористичната организация "Хамас" са извършвали трансакции в платформата, като едно от най-сериозните обвинения срещу компанията е и за нарушване на санкциите срещу Русия.

 

Резултатите по делото бяха оповестени от българската прокуратура, защото тя е поела случая, тъй като четиримата заподозрени са българи и фирмата е ръководена от българска територия. Надали на човек с нормално протичащи мисловни процеси, може дори да му хрумне, че който и да може да си измисли такива твърдения и да ги оповести публично, докато до него стоят официални представители на разследващ орган от чужда страна. А в България, както се убедихме, не само, че на много хора им хрумна, а даже подеха медийна кампания по тази опорка.

 

Втората партенка беше спусната през т. нар. разследващ сайт Биволъ, който отдавна обслужва интереси около кръга на ДБ и ПП, и веднага захваната от другия подобен сайт, с който всъщност са едно цяло - bird. Те пуснаха "информация", че Антони Панайотов Тренчев, който е баща на основателя на криптобанката NEXO Антони Тренчев е бил съдружник с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Според медията, през 1997 г., Тренчев става управител на фирмата "Джи енд би травъл къмпани" заедно с Бойко Борисов. Веднага обаче се разбра, че се касае неработеща от... 30 години фирма.

 

В този дух на "разкритията" вереоятно скоро можем да очакваме твърдения за връзка между някой далечен предшественик на лидера на ГЕРБ и баба на Тренчев например.

Когато и това беше мигновено и фактологически опровергано, дойде ред на твърдението на bird, че NEXO са дарили хиляди левове на ДБ, за да "ги развеят в точния момент, защото такива са ченгеджийските схеми". Това е точният цитат на думите им, който затвърждава мнението, че освен слаби, опорките вече граничат с трудно смилаеми за всеки нормален и разумен човек мисли.

 

Както се разбра, от компанията са дарявали суми на ДБ и ПП, което обаче е потвърдено от журналист на Капитал, като неговите доводи са, че надали тези пари са били мръсни, а партиите може да не са знаели за тези суми. Това пък твърдение - за вероятно незнание от страна на двете партии, беше опровергано от думите на съпредседателя на ДБ Христо Иванов, който директно заяви, че коалицията няма да връща 100-те хиляди лева дарения от служители на NEXO, обяснявайки, че данните са публични и са в отчета им пред Сметната палата. "Това означава да кажем на хората, които са дали тези пари, на цялата българска общност, която е дарявала, че има нещо нередно в това", допълни Иванов.

 

Припомняме, че се касае за дарения от 140 000 лв., разпределени между петима служители на сравнително ниски нива в криптобанката, 5 по 20 000 лв. Два дни по-късно още двама служители даряват отново по 20 000. Случайно и едновременно дарени точно тези еднакви суми...

 

Тоест и тази опорка, по-точно тези две опорки - че това са дарения, уж направени с цел да се дискредитират двете партии или че лидерите им не са знаели за тях, мигновено бяха оборени. Нещо повече - те бяха оборени от хора в или около самите коалиции. А и от NEXO потвърдиха, че са финансирали предизборни кампании на ДБ, водени от "будна гражданска съвест".


Появи се следващата опорка, която всъщност доказа, че положението е крайно критично, тъй като и защитата около ПП и ДБ започна сериозно да издиша, измисляйки все по-нелепи обяснения. Та новото твърдение беше, че по света никоя прокуратура не развявала публично такива разследвания, нито давала пресконференции, което означавало, че Иван Гешев и българската прокуратура имат скрити намерения и обслужват нечии интереси.

 

Но в този момент по-бдителните, активно следящи политическия и обществен живот в САЩ, припомниха, че през октомври 2022 г. главният прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс нареди две платформи за заем на криптовалути, включително NEXO, да прекратят дейност в щата, като месец по-рано тя заведе дело срещу тях за измами на инвеститори. И това беше медийно оповестено в САЩ, като самата Джеймс постоянно беше в прожекторите, обявявайки, че ще търси компенсация за хилядите измамени. По случая имаше и официално съобщение на нюйоркската прокуратура.

 

Дойде време за още една опорка, директно подадена от Христо Иванов, според когото този скандал е избран да бъде разгласен точно в момента, в който президентът трябвало да връчи третия мандат. Интересното е, че вече самият скандал и разследването спряха да бъдат отричани. Напротив, самият Иванов каза, че това е "реално разследване".

 

Тук обаче президентът Румен Радев обясни, както и отдавна се говори всъщност - още преди скандалните разкрития за NEXO, че решението му да даде третия мандат на БСП, е взето преди изнесената информация за компанията.

 

Че се касае за сериозен удар по балона ПП и посестримата им ДБ, стана ясно от разпилените им и неубедителни реакции на въпросните през последните дни. Опорките са спуснати на парче, не са добре обмислени, някои от тях даже са опровергани от хора в двете партии, а обслужващите ги медии в трескавите си опити да замажат случващото се, допускат прозрачни грешки.

 

Все още в тях дефилират и представители на едната или другата партия, които продължават да твърдят, че това е акция, замислена и проведена от българската прокуратура, докато паралелно с това, в друга медия например Христо Иванов казва, че това е реално разследване, което не касае само страната ни. А-ха някой от обслужващите журналисти да напише, че даренията не са точно дарения и може да са нарочно направени с цел дискредитация, появи се политик от ПП или ДБ, който пък заявява, че не вижда нищо лошо в тях и даже са декларирани.

 

Хаосът е пълен, балонът сериозно се пропуква и е въпрос на време да се спука, унищожавайки с хвърчащите си парчета именно надувалите го дълго време. Самите участващи в този маскарад, доскоро колаборирали се активно, вече видимо се опитват да се дистанцират от най-проблемните елементи по веригата, както това направи например депутатът от ПП Настимир Ананиев (за когото се появи информация, че е свързан с NEXO и лица от компанията), който заяви, че последно се е виждал с Антони Тренчев "на улицата преди година". Големият въпрос вече не е дали, а кога и кои ще са най-потърпевшите по веригата ДБ, ПП.

 

Виктория Георгиева, "Труд"

 

Още от "Мнения и анализи"

Русия няма потенциал за провеждането на няколко настъпателни операции

Руските твърдения, че в края на януари силите на РФ са постигнали териториални успехи в Запорожка област, са били информационна операция, целяща да разколебае украинските сили, отбелязват от ISW

Прочетете повече прочетете повече

Калина Андролова за "Несполучливата инвестиция ПП"

Българският гражданин трябва да знае, че натрупаните заеми на "Булгаргаз" са за един милиард и петстотин милиона лева към БЕХ и Министерство на енергетиката, и ще бъдат изплатени през цената на газа, пише Андролова

Прочетете повече прочетете повече

Фоторепортерът Цветан Томчев с писмо до СЕМ и БНР: Уволнете Волгин, той не е журналист, а пропагандист

Повод за гневната реакция на Томчев е скандален пост във Фейсбук на Волгин, оправдаващ Народния съд, виновен за смъртта на хиляди българи след 1944 година

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутатът Асим Адемов: Тези шарлатани Кирил Петков и Асен Василев върнаха в страната ни Рашков и Рашковщината

Какво по-логично от това, след толкова години на преход, да се прегърнат, напр. един комунистически следовател като Бойко Рашков и един комунистически прокурор като Атанас Атанасов, пише Адемов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени