О.з. Полковник Диман Георгиев: Господин президент, призовавам ви да си подадете незабавно оставката! Прокарвате политиката на Кремъл. Виновен сте за смъртта на ст. л-т Манчев

Вашата политика, във връзка с ВОЙНАТА в Украйна и начина по който задавате политиката на страната ни води към пълна изолация и презрение от целия свободен свят, казва полковникът

ОЗ полковник Диман Георгиев
ОЗ полковник Диман Георгиев Източник: Фейсбук

ОЗ Полковник Диман Георгиев с писмо до президента Румен Радев, публикувано във фейсбук профила на полковника, призовава за оставка и се аргументира защо тя трябва да е незабавна:


Господин президент, призовавам ви да си подадете незабавно оставката!!!! Причините за да отправя този призив са следните:
        1. Вашата политика, във връзка с ВОЙНАТА в Украйна и начина по който задавате политиката на страната ни води към пълна изолация и презрение от целия свободен свят!
        Нещо повече, по мое лично мнение и по мнението на мои приятели от държави членки на ЕС, НАТО и Украйна, вие служите на интересите на Кремъл и провеждате неговата политика в България. Според тях, вашите изводи, че Украйна ще падне до няколко дни и съдбата и ще се реши на масата на преговорите могат да бъдат обяснени единствено и само с това, че по тези въпроси комуникирате с Кремъл.


Вие не можете пълноценно да представлявате страната ни по време на съюзни форуми и срещи, защото нашите съюзници ви нямат доверие. Зад завесата на задължителното уважение, което протоколът изисква да се оказва на един държавен ръководител, ще се крие презрение, липса на доверие и дистанциране, което няма да бъде в интерес на България. Към  момента на изказването ви и в следващите дни, това становище не беше споделено от ръководителите на никоя от нашите държави съюзници и от свободния свят! 


2. Вие носите пряка отговорност за това, че един български офицер беше доведен до състояние, накарало го да  посегне на живота си, вследствие на вашия натиск да бъде намерен виновник, за влизането по погрешка на американски военнослужещи в частен имот през миналата година. Вашето и на бившия Министър председател Янев изказвания по медиите, осъждащи непропорционално инцидента, беше продиктувано единствено и само за да бъде мобилизиран антинатовският и антиамерикански електорат, за предстоящите "пропутински" промени.

 

Целта не беше да се търси виновник, а да се помпа рейтинг. Този инцидент беше в резултат на грешка, за която реална вина има само ръководителя на групата американски военнослужещи. От американския военнослужещ няма как да се търси отговорност у нас, защото, съгласно междусъюзническите документи, за такива нарушения, виновните военнослужещи се наказват от съответните им командири и началници.

 

Въпреки че с това обстоятелство наясно бяхте, както вие, така и министър-председателят, министърът на отбраната и ръководителите на Учението в МО и Щаба на отбраната, вие започнахте лов на вещици! Основният виновник на първоначалния етап на "разследването" се оказа ст. л-т Тодор Манчев. Същия няма никакво отношение към планирането на учението, няма отговорности в деня на инцидента и надлежно докладва по радиостанцията на своите началници за оплакването на собственика на обекта на следващия ден. Натиска, на който беше подложен Манчев е огромен, разследван от преките си началници, които не са доложили по команден ред на директора и на министъра на отбраната (а може и да са, това обстоятелство така и не беше изяснено, а именно докладвал ли е полковник Сотиров на министър Панайотов).

 

След като бащата на военнослужещия ми се обади с думите "Помогнете ми господин полковник, ще затрият детето ми, разпитват го с часове", говорих с изпълняващия длъжността директор на служба "Военна полиция" полковник Сотиров. Неговият отговор беше, че нещата не зависят от него, има разследване и "виновниците" ще бъдат наказани. Когато му обърнах внимание за реалните факти, които имам, той се оправда, че "мача е свирен".


След този отговор се срещнах в президентството с вашия съветник г-н Стефан Годжевръков. Неговият отговор на моето предупреждение, че може да се случи нещо трагично, беше същия. "Нищо не може да се направи".  За да защити своята войнска чест и да търси справедливост, ст. л-т Манчев входира жалба до Министъра на отбраната, която той предава на Инспектората на министъра на отбраната по компетентност. Утвърденият от контраадмирал Гагашев доклад с предложение: "Наказанието на Манчев да бъде отменено" е на бюрото на министъра на 15. 06. 2021 г.

 

По моя информация (която не мога да потвърдя поради факта, че до ден днешен не е отговорено на входираните в МО мои сигнали и искане за отговори от министъра на отбраната) министърът поставя резолюция, че "не е съгласен с изводите от доклада и наказанието следва да остане". Пред медиите министърът Георги Панайотов езуитски се измъкна с оправданието ,че той лично не е наказвал Манчев. Може и да е така, но със сигурност е разпоредил устно на Сотиров да направи това. Последващите действия на полковника го потвърждават.

 

 В следващите 33 дни нито директорът на службата тогава полковник Сотиров, нито министърът на отбраната съобщават на Манчев за резултата от проверката. Напротив, натискът към Манчев продължава, дори ден преди да се качи на учението в ПОБ "Ново Село" е извикан за пореден разпит. Считам, че президентът, министър-председателят, министърът на отбраната и директорът на служба "Военна полиция", с своите действия и бездействия са отговорни за смъртта на военнослужещия! По-късно контраадмирал Гагашев е освободен от длъжност.


3. Вашата политика за поддържане на негодните за съвременните условия на театъра на бойните действия "МиГ-29" доведе до смъртта на един български летец. Вашият натиск върху командирите от ВВС и политическото ръководство на страната, да се удължи ресурсът на самолетите до 2030 г, няма никаква друга логика, освен тази да се наливат пари в руската икономика.
Вашето желание да демонстрирате пред нашите съюзници качествата на самолета, без необходимата за такъв вид задачи летателна подготовка на пилота е основната причина за този инцидент.


Тук следва да добавя и инцидента с безпилотен самолет  Global Hawk преди 4 години. След обаждане от нашите партньори от САЩ, във връзка с отговорностите, които имах като съпредседател на подкомитета по сигурността в "Изпълнителния комитет" от "Съвместната комисия  по Споразумението между България и САЩ в областта на отбраната", беше организирана охрана на летателно средство, с висока степен на секретност. Охраната беше поета от американски и български военнослужещи, като американските охраняваха вътрешния, а българските военни полицаи външния периметър.

 

По време на охраната получих обаждане от нашите партньори за това, че служители, военни и цивилни от руското посолство са допуснати до летателното средство и срещу американските военнослужещи, охраняващи обекта са отправени обидни думи! От посолството на САЩ беше изразено негодувание за случилото се. Случаят беше покрит, а военнослужещият, отговорен за този скандал, беше повишен в звание. 


4. Въпреки прякото участие в част от горепосочените събития и персоналната отговорност на полковник Сотиров за случая с Тодор Манчев и случая с избягалия руски шпионин охраняван от „Военна полиция", през март миналата година, въпреки  че по медиите излезе информация, че в часът на погребението на Манчев, Сотиров е бил на банкет, въпреки моите опита да алармирам за всичко случило важните институции в държавата, полковник Сотиров е повишен в звание бригаден генерал и издигнат на длъжност Директор на служба "Военна полиция", като заповедта за назначаване не е минала по съответния ред през Съвета по отбраната, а е парафирана от командирите на подпис (под натиск).

 

Нарушен е принципът, съществуващ в БА на такива длъжности да се назначават офицери, завършили Генерал-щабни академии. Господин президент, какви зависимости диктуват такова поведение? Покривал ли е полковник Сотиров случая с Тодор Манчев? Покривал ли е Сотиров случая с катастрофиралия МиГ-29 (кое наложи толкова бързо служба Военна полиция" да изнесе доклада си от разследването на инцидента пред обществеността, преди да сме получили резултата от данните на "черната кутия")?


5. Вие дойдохте на власт чрез съмнителни избори и платени демонстрации по начин и във време, преди войната в Украйна, които показват неразривна връзка с плановете на Путин. 
Господин президент, на базата на всичко гореизброено считам,  че оставането ви на този пост не е в интерес на българската държава. Вие не се ползвате с доверие от нашите партньори в НАТО и ЕС, те не ви вярват и това поставя страната ни в изолация от свободния свят.

 

Вашите изказвания, във връзка с войната в Украйна, предизвикаха гнева на Украинската общественост. Господин президент, подайте си оставката! Това ще обедини разделената от вас нация и ще даде възможност да се развиваме като нормална европейска държава!

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени