Първи в Европа сме!!! Уви, по липса на знания и интерес към науката

Цели 78% от българите заявяват, че никога не се задълбочават в определен научен проблем през свободното си време

Първи сме в Европа по липса на знания и интерес към науката
Първи сме в Европа по липса на знания и интерес към науката Източник: Zonanews

Живка Кехайова, Zarata.info

 

Първи в Европа сме!!! Уви, по липса на знания и интерес към науката. Това обяснява много. Всъщност, обяснява почти всичко – от личните ни несполуки до обществената катастрофа. Последната, разбира се предопределя политическата такава.

 

Това показват резултатите от проучване на "Евробарометър” за отношението на гражданите към науката, познанията им по отделни теми и ролята ѝ в ежедневието.  Изследването е проведено в 37 страни от ЕС, Западните Балкани и Турция.

 

От  всички страни, членки на ЕС,  у нас са най-много хората, за които научните пробиви не са важни – 57% . Всеки трети българин не се интересува от научни открития или от развитието на технологиите. На въпроса дали им е важно за всекидневния живот да знаят какво се случва в науката и технологиите, 29% са напълно съгласни, че не им е важно, а още 28% са по-скоро съгласни. Така общо 57% са българите, неглижиращи науката. Средният процент за ЕС е 18%.


Едва 11% от хората у нас заявяват, че много се интересуват от научни теми, а цели 33% – че изобщо не се интересуват. Средният процент незаинтересовани за ЕС пак е 18%, което е почти двойно по-малко от тези в България.


Между другото, най-интересуващите се от наука и научни постижения у нас са във възрастовата група 15-39 години. В следващите възрастови групи интересът спада.

 

С други думи – край на мита за чудесното соц. образование. А аз все се чудех, защо собствените ми спомени се различаваха от общоприетото твърдение. Вярно, повечко хора зубреха за оценка, но онези, които наистина знаеха, мислеха и се интересуваха, далеч не бяха много. Системата на зубрене не оставяше много в главите дори на на доста от преборилите се за 6, след период от няколко дни до няколко месеца. А за след години – ами резултатът е виден.

 

Цели 78% от българите заявяват, че никога не се задълбочават в определен научен проблем през свободното си време, а само 1% твърдят, че го правят редовно. Лошата тенденция се допълва с това, че само 35% обсъждат въпроси за наука и технологии в семейството и в компания при средно 46% за ЕС.

 

С други думи скапали сме и скапваме и поколенията си. Защото интересът към знание и наука, любопитството към света, от който си част, се формира в семейството – не в училището. Училището може само да подпомогне този интерес, ако е добро и да го понижи – ако е лошо, но ако е лошо именно семейството трябва да реагира и да намери алтернативни методи да подхранва развитието на ума на малките и младите.

 

Като майтап звучи това, че 36% у нас не могат да дадат отговор дали хора и динозаври са живели по едно и също време, а 29% направо са съгласни с твърдението, че са живели по едно и също време.

При следващия въпрос обаче, хуморът става съвсем черен за наша сметка: на въпроса дали хората са произлезли от по-ранни животински видове 27% от хората у нас не са могли да дадат отговор, а 22% направо не са съгласни с твърдението.

 

Сутринта, без да знам още за това изследване, цитирах Гьоте: "Човек вижда каквото знае". Че ние сме направо сляпо общество, до което могат да достигат единствено слухове, защото няма как да възприемаме и осмисляме рационално познание.

 

Даже Василий Бългороубиец е оставил поне един едноок на 100 Самуилови войни, да ги води.  Сега по колко "слепи" трябва да води един с развит интелект?

 

Извинете, въпросът е неправилен – "слепите" днес никога няма да позволят да ги води друг, освен свой (вероятно най-"слепият"), защото нали: "Те имат право да си решават", "Човек трябва да се обича такъв, какъвто е", "Защото го заслужават" и защото: "Българинът по принцип си е най-умният"…

 

Не знам дали можем да слезем още по-ниско по пътя на невежеството и глупостта, но ако още имаме поне инстинкт за оцеляване, задължително трябва да намерим начин по-голямата част от следващите поколения да не вървят по него. Защото те ще живеят в свят, в който невежеството и глупостта няма просто да означават по-нисък стандарт, а ще са белег на пълна непригодност и непотребност.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени