Павел Вълчев, "Алфа Рисърч": Едва 1/3 от симпатизантите на ИТН и ДБ изразяват позитивни нагласи към правителството

Тепърва предстои хората да оценят работата на парламента, разкри социологът

Пламен Вълчев, Алфа Рисърч
Пламен Вълчев, Алфа Рисърч Източник: Скрийншот/БНТ

Изходната позиция на 47-ия порламент е сходна на тази, в която бяха парламентите след 2009 г. - започва с едни сходни нива на доверие, които ще видим във времето в каква посока ще се развият. Има висок дял на неутралните оценки, което означава, че тепърва предстои от работата на парламента хората да си създадат мнения и оценъчно да определят одобряват или не работата на парламента. 

 

"Що се отнася до оценките за правителството на Кирил Петков, отчитаме един позитивен баланс. Положителните оценки са повече от отрицателните - нещо, което не сме виждали от 2009 година, първото правителство на Бойко Борисов. Тук има един политически ресурс за работата на правителството", коментира социологът.

 

Симпатизантите на ПП в най-висока степен изразяват подкрепа и одобрение на правителството - 66 % изразяват одобрение. При симпатизантите на БСП одобрението е 50 %, докато при ИТН и ДБ около 1/3 от техните привърженици изразяват позитивни нагласи към правителството.

 

Това е индикатор, че участниците в това правителтво и техните симпатизанти по различен начин гледат на правителството. Може да се каже, че има различия между самите партньори още на ниво правителство, а какво да говорим при отделни казуси, които трябва да бъдат решавани., коментира Вълчев.

Според него няма съществена промяна от изборите досега в електоралната подкрепа за партиите. Има леки движения, които може да отчетем като някакви тенденции и показателни за това какво с еслучва, добави той. "Продължаваме промяната увеличава дистанцията от опозиционните партии и по-малките си партньори, но това увеличаване на дистанцията се дължи в по-голяма степен на спад в доверието към ГЕРБ от 4 %. БСП запазва позициите си - в ситуация при която от една страна имаше лоши резултати на изборите, но от друга се включи в управлението на страната, означава, че резултатът е равен - нито има позитиви, нито има негативи от тази двузначна ситуация", обясни социологът от "Алфа рисърч". 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени