Пет месеца инвазия в Украйна - руското безумие в 21 век

Необходимо и задължително условия за очаквания обрат на войната в полза на Украйна остава западната военна и финансова помощ

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев

Ген. Съби Събев, първи национален военен представител на ГЩ-БА в Главната квартира на НАТО, 2002-2004 г. 
Фейсбук

Изтече и петият месец на руската агресия срещу Украйна, но краят на войната не се забелязва на хоризонта. Пет месеца Русия не успя да победи Украйна на бойното поле. Както писах в предишния анализ, руското настъпление в Донбас наближава кулминационната си точка. И в петия месец на инвазията тя бе достигната. Затова дойде оперативната пауза на руските войски. Това означава, че те са изчерпали настъпателните си способности и ако продължат настъплението ще понасят нарастващи загуби без да постигат значим успех.
 
Петият месец на руското бавно настъпление е характерен с постигането на частичен руски успех – овладяването на градовете – близнаци Северодонецк и Лисичанск, в резултат на оттеглянето от тях на украинските защитници, за да не понасят големи загуби от руската артилерия или да избегнат локално обкръжение.
 
Излизането на административните граници на Луганска област
Към 03.07 руските власти обявиха, че Луганска област е "освободена", след като руските войски овладяха и Лисичанск. Това бе обявено от руското военно ръководство като втора голяма победа, след падането на Мариупол, но близка до пирова победа. И непосредствено след това бе обявена оперативна пауза за изтощените и понесли значителни загуби, и загубили настъпателни способности руски войски участвали, в офанзивата в Луганска и Донецка области.
 
Овладяването на останалата част от Луганска област от руските сили и 2-ри армейски корпус на "ЛНР" отне 2,5 месеца, след като основните усилия на руската инвазия от втората половина на м. април бяха насочени към Донбас. Това стана възможно в резултат на прилагането на тактиката на "изгорената земя", която остана последно средство за постигане на траен напредък, след като блицкрига в началото на инвазията се провали, както и планираното по-голямо обкръжение на украинските войски в Донбас. Провал беше и тактиката на малките обкръжения.
 
Тактиката на "изгорената земя" изисква масирани и продължителни артилерийски обстрели с голям разход на боеприпаси, за разрушаване на всичко, което е на пътя на тактическите настъпателни операции. След това настъпват сухопътните части и ако срещнат съпротива, се оттеглят и продължават артилерийските обстрели. Затова напредъкът е бавен и отнема продължително време за овладяване на позиции и населени места.
 
Оперативната пауза на руските войски в Украйна
Оперативната пауза бе принудителна за руските войски и командване. Със значителните загуби на личен състав и въоръжение те не можеха повече да настъпват. Официално паузата бе 10 дни, като на 16.07, руският министър на отбраната заповяда операциите по всички направления да продължат.
 
Докато траеше тази оперативна пауза, руското ръководство продължи с артилерийските обстрели по фронтовата линия и засили ракетните си удари по гражданската инфраструктура (жилищни блокове, училища и университети, болнични заведения, производствени предприятия и др.) в редица градове, с цел терор на населението и сриване на волята за съпротива на украинското общество. Най-многобройни са ракетните удари срещу гр. Николаев, който прегражда пътя на евентуално руско настъпление към Одеса. Тези удари са предимно със ЗРК С-300, който не е предназначен за удари по земни цели, което е индикация, че запасите от управляеми ракети за удари по такива цели е значително изчерпан.
 
Както преди, така и по време на тази пауза бяха активирани в максимална степен всички видове руски разузнавания, включително разузнаване с бой на много участъци от фронтовата линия, за разкриване на слаби места в украинската отбрана, струпвания на войски, складове с оръжия, боеприпаси и гориво, командни пунктове и др., за планиране на следващата руска офанзива.
Тази оперативна пауза в основните операции на руската армия в Донбас, се използва и от украинските войски, за попълване на загубите и укрепване на отбраната на най-застрашените участъци на фронта. Както и за подготовка и подвеждане на резерви, боеприпаси, горива, въоръжение и оборудване, за подготовка на по-решително контранастъпление срещу руските войски на важни фронтови участъци.
 
Подготовка на нови попълнения за руските сили
Новите попълнения ще бъдат основно не от кадровия състав на руските въоръжени сили, а от доброволци на възраст от 18 до 60 години. За целта бяха дадени указания за формиране на доброволчески батальони от руските области, на базата на солиден финансов стимул. Дадена бе възможност и на осъдени престъпници, срещу отмяна на присъдите им, ако вземат участие в "специалната военна операция" в Украйна. Подготовката на тези нови попълнения, за които не се изисква да са преминали военна служба, ще отнеме месец, което поставя под въпрос тяхната боеспособност при такова кратко обучение.
 
Очевидно е, че потенциалът за попълнения от кадровата руска армия е изчерпан в първите четири месеца на агресивната война срещу Украйна и единственият начин да бъдат попълнени загубите, без обявяване на открита частична или пълна мобилизация, е чрез доброволни формирования, но срещу солидно заплащане и други социални бонуси. По същество тези доброволци са наемници за продължаването на войната в Украйна.
 
От тази кампания за формиране на доброволчески формирования (батальони и полкове) от всички родове войски, се очаква да бъдат създадени 85 такива със средна численост 400 човека и с обща численост 34 000 души, с около 2 500 - 3 000 щ. долара месечна заплата за всеки. Русия ще трябва да отделя само за заплати за тях 108 млн. щ. долара месечно. Агресивна открита кампания за набиране на бойци провежда и ЧВК "Вагнер", независимо, че подобна дейност е наказуема по руските закони. Може да се очаква, че срещу такова заплащане ще се намерят достатъчно доброволци, особено от малцинствените националности, като чеченци, тувинци, башкири, чуваши, татари, осетинци и др.
 
До края на м. юли се очаква да бъдат развърнати 16 доброволчески батальона, като част от тях са мотопехотни. Същевременно, военнослужещи от някои от посочените нации се отказват да воюват. Така например 300 военни от Дагестан са сложили оръжие и са напуснали Украйна. Засилват се и протестите в някои от тези националности заради това, че военни части със състав от тези националности се хвърлят най-често на фронтовата линия и понасят тежки загуби, в сравнение с военни формирования от руснаци.
 
Подготовка руските сили и за ново настъпление в Донецка област
На 16.07 руският министър на отбраната заповяда на войските по целия 2 450 км фронт в Украйна да предприемат интензивни действия на всички участъци. Активирането на руските действия постепенно започна с неуспешни руски атаки на различни участъци на фронта, като най-активни бяха около гр. Сиверск и източно и южно от гр. Бахмут, тези два града се очертават като приоритетни за овладяване след разрастване на новата руска офанзива в Донецка област. При успех, усилията на руските войски след това ще бъдат съсредоточени срещу Славянск и Краматорск. От седмици без успех са и опитите за атаки към Славянск от Изюмското направление. Но оперативното темпо на руските войски след 16.07 не се повиши видимо, в сравнение с това по време на оперативната пауза. Вероятната причина е, че възстановяването на войските не е пълно и не са пристигнали достатъчно резерви.
 
Ще успеят ли руските войски бързо да овладеят останалите около 50% от Донецка област, които са под украински контрол? Много ниска е вероятността това да стане, тъй като украинските сили са изградили много здрава отбрана около и в триъгълника Славянск, Краматорск и Бахмут. Усилването на украинските войски с далекобойна артилерия и високоточни РСЗО с голям обсег, ще възпрепятства концентрирането на руска артилерия и РСЗО, за постигане на многократно превъзходство, както беше при операциите в Луганска област.
 
Опасенията на руското военно ръководство от американските РСЗО HIMARS и М-270 са големи и последва заповед на руския министър на отбраната за тяхното унищожаване с "хирургически" удари, като в тила на украинската армия са изпратени и диверсионно-разузнавателни групи. При високата им мобилност, обаче, тази заповед е обречена на провал. Русия започна да премества складове на руските войски в по-задни тилови райони, което обаче значително ще влоши снабдяването на войските на първа линия.
 
Новата руска офанзива най-вероятно ще бъде в две основни направления – Донецкото и Харковското. Превземането на целия Донбаски регион остана като една от първоначалните цели на руската инвазия, но не се очертава руските войски да я постигнат бързо. За постигане на успех в Донецка област са докарани рекрутирани затворници. Овладяването на Харковска област още от началото на агресията е в плановете на руското командване, предвид преобладаващото рускоговорящо население тук, а и Харков е вторият по-големина град в Украйна и е близо до руската граница.
 
На другите две основни направления – Херсонското и Запорожкото руските войски най-вероятно ще преминат към твърда отбрана и в последните седмици подвеждат допълнителни сили между Херсон, Запорожка област и Мариупол, и укрепват отбранителните линии край град Мелитопол. Независимо от това, силите им са недостатъчни за настъпателни операции на тези направления. Тяхната основна задача най-вероятно ще бъде да удържат здраво окупираните територии , като отразят евентуално украинско контранастъпление за връщане на тези региони под украински контрол. Според някои международни наблюдатели, мащабно руско настъпление извън пределите на Донбас е малко вероятно, поради недостиг на сили и модерно сухопътно въоръжение.
 
В периода на паузата руското военно ръководство не успя да изгради единно командване на операциите си в Украйна, а продължи да разчита на секторни командвания, основани на командванията на военните окръзи на руските въоръжени сили, което гарантира ниска координация между отделните командвания и постигането на единна главна цел в следваща фаза на руското настъпление.
 
Подготовка на украинско контранастъпление – третата фаза на войната
Украйна се подготвя за решително контранастъпление с подготовка на нови военни части и очаквани доставки на тежко артилерийско въоръжение и по-голям брой далекобойни РСЗО и управляеми ракетни средства за ПВО/ПРО, и за удари по земни и морски цели. И първите доставки на РСЗО HIMARS след 25.06.2022 г., позволиха на украинските сили да нанесат десетки унищожителни удари по руски складове за боеприпаси, бойна техника и гориво, летища, командни пунктове, ж.п. разтоварни станции и други логистични центрове на дълбочина до 60-70 км от фронтовата линия, които значително разстроиха логистиката на руската армия и управлението на нейните настъпателни и отбранителни операции. Нанасянето на тези удари по логистичната система и системата за командване и управление на руските войски може да бъде прието като увертюра на третата фаза на войната, която се очаква да бъде доминирана от украинската армия.
 
Към средата на м. юли украинските сили разполагат със 17 системи HIMARS и техните производни. В Украйна започнаха да пристигат и по-мощните РСЗО М-270. Съществената разлика между руските РСЗО и посочените американски системи е, че последните са много точни, вероятно кръгово отклонение от целта е само няколко метра, като поразяват целите с по-малък разход на ракети, докато при руската система "Ураган" при стрелба на 35 км е 200 м и изисква много по-голям разход на ракети.
 
Междувременно продължават украинските локални контранастъпателни операции в Херсонска, Запорожка и Харковска области, при които украинската страна си възвръща редица малки населени пунктове. Украинските войски в Херсонска област проведоха редица успешни контраатаки, като си възвърнаха около 40 населени пункта и застрашиха гр. Херсон. В северната част на Херсонска област са обкръжени над 1 000 руски военни , които търсят коридор да излизане от обкръжението. С нанасянето на удари по мостове, украинските сили се стремят да изолират руските сили на десния бряг на р. Днепър, включително гр. Херсон и да прекратят снабдяването им, след което да ги неутрализират. Украински удари бяха нанесени и по окупирания Змийски остров, което принуди руският контингент да бъде изтеглен от острова, под претекста на "добра воля" от Русия.
 
С увереност може да се предположи, че до края на август украинските въоръжени сили ще проведат две големи настъпателни операции на Херсонското и Запорожкото направления, а на Донбаското и Харковското направления ще преминат към твърда отбрана, за да ангажират, задържат и обезкръвят основната част от руските войски на тях. Критично важната военна помощ на САЩ за Украйна, както и подготовката на втори ешелон украински сили в САЩ, Великобритания и Германия ще бъдат решаващи за успеха на украинската контраофанзива.
 
Възвръщането на Херсонска област под украински контрол е от ключово значение за Украйна и предопределя основната контранастъпателна операция на украинските войски да бъде на това направление. Така ще бъде предотвратено овладяването на останалата част от украинското черноморско крайбрежие и прокарване на руския земен коридор до Приднестровието и Молдова.
Втората по важност украинска контранастъпателна операция се очертава на Запорожкото направление за връщане под украински контрол на най-голямата атомна централа в Европа и надеждно прекъсване на земния коридор до Крим.
 
Необходимо и задължително условия за очаквания обрат на войната в полза на Украйна остава западната военна и финансова помощ. В навечерието сме на решителни сражения в Донбас, Херсонска и Харковска област. За украинското командване успехът на лятното контранастъпление е от жизнена важност за началото на връщане на по-големи окупирани територии под украински контрол и принуждаване на руските войски да преминат основно към отбранителни действия с оттегляне от овладени от тях територии. Това може да бъде началото на обрата във войната.
 
С П Р А В К А
на руските загуби към 24.07.2022 г., по данни на ГЩ на ВСУ
Личен състав - 39 520
Танкове - 1 722
ББМ - 3 942
Артилерийски системи - 869
РСЗО - 255
Средства за ПВО – 113
Самолети - 221
Вертолети - 188
БЛА/Дронове – 714
Крилати ракети - 170
Автомобилна техника +автоцистерни ГСМ - 2 823
Кораби и катери – 15
 
Анализът на 5-те месеца руска инвазия в Украйна, направен от ген. Съби Събев
Анализът на 5-те месеца руска инвазия в Украйна, направен от ген. Съби Събев Източник: Скрийншот/Facebook

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени