Писателят и журналист Андрей Филимонов за "спецоперацията" като национална болест: 180 дни делириум

"Единственото невъзможно нещо в "руския мир" е мирният живот" - казва той

Андрей Филимонов
Андрей Филимонов Източник: youtube.com

Писателят и журналист Андрей Филимонов публикува в "Бесарабски фронт" своя анализ за "спецоперацията" като национална болест:


Единственото невъзможно нещо в "руския мир" е мирният живот. Всичко останало, всякакви агресивни действия, дори и бомбардирането на въображаеми нацисти с истински атомни бомби е напълно вероятно. Ако утре (или днес) бъде осъществена ядрена атака срещу Киев, на народа на Русия ще му бъде казано, че това е правилното и единствено възможно решение.

 

И 86 процента от населението вероятно ще се изкаже в подкрепа на това. Освен ако, разбира се, нямат време да направят проучване по този въпрос преди пристигането на "отговора".


Точно преди шест месеца страната се оказа в делириума на луд, обсебен от мания за величие и преследване едновременно. В свят, в който няма логика и морал, а причинно-следствените връзки са разрушени.


Накратко, клиничната картина на делириума е следната:
1. Объркване:
"Правото" на Русия да атакува Украйна беше оправдано с факта, че тя уж била "изкуствена държава, измислена от Ленин". Почти веднага в окупираните украински територии започнаха да се издигат паметници на Ленин.


2. Откъсване от реалността:
Започвайки войната, бомбардирайки Киев, Харков и други градове, Русия очакваше, че украинският народ ще посрещне нейната армия с цветя. Когато това не се случи, от Кремъл се ядосаха и обявиха, че ще превъзпитават "неправилните" украинци.


3. Патологична лъжа:
Крайцерът "Москва”, флагманът на Черноморския флот, потъна сам, без никаква причина. Боеприпасите се взривиха сами на военното летище в Крим. Жертвите сред цивилното население на Украйна се случват, защото самият враг обстрелва градовете си. Ние не сме виновни за нищо. Труповете в Буча са ни подхвърлени, освен това те мърдат.


4. Абсурдни изисквания:
Вътре в страната е забранено да се използва думата "война", забранено е изразяването на собствено мнение, забранено е съчувствието на жертвите на агресията. Останалият свят трябва да ни обича. Целият свят, който не ни обича, трябва да бъде унищожен.


5. Извратена логика:
За да прославят загиналите във войната, с техните имена наричат улиците на руските градове. Списъците на загиналите са засекретени.


6. Морална деградация:
Всеки убит войник е голяма изгода за семейството му. Мъртъв той струва 7 милиона - безпрецедентни пари, които никога не би могъл да спечели приживе.


7. Садизъм:
Всички, които не изразяват смирение, са обречени да страдат. Те ще бъдат подложени на унижение, сплашване, лишаване от работа и свобода.


Ето с такава картина на света държавата живее непрекъснато вече 180 дни, без да си поема въздух, без надежда, че този кошмар някога ще свърши. Болестта прогресира и с голяма вероятност рано или късно ще доведе до разпадане на целия организъм.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени