Писателят Владимир Левчев: За кого работи православната ни църква? Не работи ли за Русия, след като защитава чуждестранен шпионин!

Расото очевидно е било само прикритие на боец в хибридната война на Русия с Европа

Катедрала Свети Александър Невски
Катедрала Свети Александър Невски Източник: Zonanews

Владимир Левчев
Фейсбук

За кого работи ДАНС? След като наместникът на руската православна църква е бил руски шпионин и цели пет години те не са го разкрили, едва сега, когато Република Северна Македония го разкри, нашите служби се сетиха, че той е бил шпионин. За кого работи БПЦ? Видинският митрополит Даниил изрази огорчение от това, че наместника на Руската паравославна църква е бил изгонен. Това било политическо пристрастие, неуместно за църквата. Шпионажът срещу страната ни не е ли "политическо пристрастие"? А да защитаваш чуждестранен шпионин, независимо дали носи университетска тога, фрак и цилиндър, или расо, значи да работиш против България.


Какво е правел един шпионин в расо, ще попита някой? Освен че расото очевидно е било само прикритие на боец в хибридната война на Русия с Европа, има много неща, които той е можел да прави именно в рамките на църковната политика. Русия работеше против това Македонската православна църква да приеме Българската за църква-майка. И нашата църква послушно отказа. По-късно, след постигане на компромис със Сръбската православна църква, Руската православна църква призна автокефалността на Македонската през 2022 г. Чак след това и БПЦ я призна. Русия от десетилетия активно работи за това да има вражда между България и Македония. Не само защото имперската максима е "Разделяй и владей!", а и за да не може Република Северна Македония да влезе в ЕС и да си остане, заедно със Сърбия, един анклав на руско, антиевропейско влияние на Балканите.


В Русия, където самият патриарх Кирил Гундяев е бивш кагебист и е приятел на кагебиста-военнопрестъпник Путин, няма никакво разделение между църква и държава. Църквата работи за държавата. Дали и нашата Православна църква не работи за държавата? (За същата държава - Русия, а не за България.)


Нашият катедрален храм в София носи името на руския светец Александър Невски, който, като военачалник и държавник е воювал с шведите и немците, но е бил татаро-монголски васал, вероятно приел исляма. На шлема му е имало надпис, който е цитат от Корана във възхвала на Аллах. И какво общо има този руски светец с България?


24 май е най-българският празник, защото кирилицата е най-големият ни принос в световната история и култура, а Русия я е получила от нас век след като учениците на Св. Св. Кирил и Методий, поканени от княз Борис, я създават в България. 24 май трябва да стане наш национален празник! И катедралният ни храм трябва да върне старото си име. Бих искал на националния ни празник да запаля свещ в катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий".

 

Още от "Мнения и анализи"

Изследване на БАН опроверга руската пропаганда: Всеки втори е на мнение, че мястото на България на геополитическата карт

Предмет на изследване е колективната идентичност на съвременните български граждани, разгръщаща се по оста национална-наднационална-етническа и локална

Прочетете повече прочетете повече

The Economist: Доналд Тръмп е най-голямата заплаха за човечеството през 2024 г.

Какво би означавала победа на Тръмп на президентските избори в САЩ следващата година в свят, в който Русия, Китай и Иран координират усилията си за изграждане на нов световен ред

Прочетете повече прочетете повече

Д-р Любомир Канов: Америка взе от мен всичко, което можех да ѝ дам и аз получих от нея онова, което бях заслужил

Срещу годините, които посветих на своята работа и практика в Америка, аз получих заслуженото си място в тяхното общество, тяхното уважение и запазих личното си достойнство, което през всичките 40 години живот преди да емигрирам беше потъпквано в родната България

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени