По повод на призиви и вопли за "Спутник V"

В "ковидно" време "Спутник V" е удобен - за пропаганда, за надежда и за геополитика

Адвокат Станислав Станев
Адвокат Станислав Станев Източник: Facebook
Беше февруари 1998 г., когато отидох в "бойното поделение" в Стара Загора. На стената в "телевизионната зала" ми направи впечатление една изрезка от вестник. Не знам дали стоеше там от предния ден, или от години, но със сигурност остана, докато се уволних - януари 1999 г. Материалът, който имаше за цел да "просвети" много набори, се казваше "Кучето ловец на лисици" и беше посветен на "МиГ-35". В материала приповдигнато ни се обясняваше, че КОГАТО (очаквано - всеки момент) този самолет "излезе", всичко друго ще бъде излишно, защото той ще е "светлинни години" пред конкурентите.
 
Уволних се, преди да "излезе" ... През 2019 казват, че най-накрая са го пуснали... Роди се "остарял" и не успя да стане велик.
Та за ваксините ми беше думата. Русия много се хвали със "Спутник V". Разказват по какъв иновативен начин са я създали и колко предимства има. Всичко звучи прекрасно - точно както звучеше някога и информацията за МиГ-35. Дали обаче изпълнението е както се казва в похвалите, или е като при "самальота" - не знаем и няма как да знаем. Не за нещо друго, ами руснаците хич не обичат да казват истината особено когато не е много хубава. За сметка на това са царе на пропагандата и са в състояние да изкарат всеки свой провал като велика победа.
 
В "ковидно" време "Спутник V" е удобен - за пропаганда, за надежда и за геополитика. Много държави приемат ваксината като спасение, приемайки я заедно с геополитиката на Кремъл. Дали ваксината е хубава, или лоша, не мога да кажа - познанията ми по биология останаха на ниво провален кандидатстудентски изпит. Има обаче някои неща, които прави впечатление:
- Русия, която произвежда ваксина, нещо не успява (или не иска) да постигне масова ваксинация;
- в период, в който има недостиг на ваксини, Русия, която страда от санкциите за анексията на Крим, не се напъва да изтъргува "вълшебството" (а те хич не са свенливи в такива "търговии");
- Русия дори НЕ подаде документи да в регистрира за употреба в ЕС.
 
Явно, че някой там не иска да се разбере колко точно е качествен продукта, който в момента е във фокуса на пропагандата и на нейните потребители. Аз съм от поколението, което израсна с руска техника, знам колко "качествено" могат да произвеждат ... Надявам се с ваксините да не са така, ама ... е хубаво да имаме едно наум и да вярваме на цивилизацията, към която принадлежим.

Още от "Мнения и анализи"

Юлий Москов: Това Народно събрание е просташко сборище на неуки хора, имаме власт на работниците и селяните

При мажоритарните избори се губи гласът на малцинството. Затова при Тодор Живков никога не се позволяваше да има пропорционални избори, добави Москов

Прочетете повече прочетете повече

Анна Александрова, ГЕРБ: Законодателството на една държава не може да се прави според моментната политическа конюнктура

1 лв. субсидия означава партиите да бъдат хвърлени в ръцете на олигарси, да имат неясно финансиране, да бъдат зависими от бизнес кръгове, категорична е Александрова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени