Politico: Зеленски "размаза" Радев заради доставките на оръжия за Украйна

Зеленски разкритикува Радев за това, че до голяма степен описва нахлуването на Москва като "конфликт", а не като война, и за неясните твърдения, че войната се разпространява и "разширява своя пространствен размер"

Среща Радев-Зеленски
Среща Радев-Зеленски Източник: Скрийншот видео кадър

Президентът на Украйна Володимир Зеленски "размаза" българския си колега Румен Радев в ожесточен телевизионен разговор в София, в който "извади и двата пищова" срещу съпротивата му за доставки на оръжия на Украйна, коментират в европейската редакция на изданието Politico.

 

"Смутеният български президент, видимо изненадан от възмущението на Зеленски, помоли телевизионните камери да напуснат стаята в Президентския дворец, където се проведе срещата", се отбелязва в статията.

 

Зеленски посети България преди всичко, за да се срещне с "пронатовския и проевропейския кабинет на премиера Николай Денков", който подкрепи износа на оръжия за Украйна и също така проучва начини за продажба на ядрено оборудване.

 

"Срещата с Радев, бивш командир на Военновъздушните сили, който е по-благосклонен към Русия и двусмислен към НАТО, премина дори по-зле от очакваното. Събрани от двете страни на дълга дървена маса, облечената в цвят каки украинска делегация седеше с каменни лица, от време на време правейки гримаси и водейки си бележки, срещу екипа на Радев, докато българският президент обясняваше, че "няма военно решение" и че "все повече и повече оръжия няма да го решат", е описанието на Politico за хода на разговорите в София.

 

Зеленски даде отговора си с премерено презрение, продължават от редакцията, като привеждат и думите на украинския президент към Радев. "Не дай Боже да Ви сполети някаква трагедия и да сте на мое място. И ако хората със споделени ценности не помогнат, какво ще направите? Ще кажете: Путин, моля те, заграби българската територия?

 

"Не, Вие, като истински президент съм сигурен, че не бихте допуснали компромис с вашата независимост. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но много ми се иска да ме разберете правилно", отбеляза той с – според Poltico – "бодлива ирония, докато уплашеният Радев се криеше в бележника пред него".

 

Зеленски разкритикува Радев за това, че до голяма степен описва нахлуването на Москва като "конфликт", а не като война, и за неясните твърдения, че войната се разпространява и "разширява своя пространствен размер".

 

Категорично отхвърляйки предложението на Радев за дипломатическо решение, Зеленски подчерта, че Кремъл е започнал "война на унищожение срещу украинците, а не срещу други страни" и заяви, че решението на правителството на София – в противоречие с Радев – да доставя оръжия е "правилно".

 

"Искам също да Ви кажа, че каквито и боеприпаси да има вашата армия, те няма да са достатъчни, за да се биете с Руската федерация. Нямате лоша армия, хората ви са добри, но това няма да е достатъчно, за да се биете срещу 160 милиона души. Ето защо е добре да се дадат [оръжия], за да можем [ние] да се защитим [себе си] и войната да не дойде при Вас", подчерта още Зеленски.

 

"Украйна и НАТО трябва да имат общи ценности. Не може да бъде иначе", добави Зеленски. "Не можете да подкрепяте Русия и да поддържате балансираща позиция, защото Русия иска да унищожи НАТО, иска да унищожи Европа и Европейския съюз; това са нейните цели. Разбирате  ли ме?".

 

Накрая Радев подсказа, че има предложение, но помоли телевизионните камери да се отдалечат, преди да продължи, пише Politico, цитирано от Фокус.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени