Политологът Мехмед Мехмед: Случващото се в ДПС и БСП е началото на втория преход

След Франкенщайна, който сам създаде, се налага да участва и в неговото умиротворяване, каза политологът относно отношенията Доган - Пеевски

ДПС централа
ДПС централа Източник: Facebook

"След Франкенщайна, който сам си създаде, се налага вече да участва и в неговото умиротворяване. Името Доган ще действа на изборите като марката ДПС, марката Доган. Те бяха неразделни в последните 20 години. Особено когато старите депесари бяха лекичко отлюспени от управлението на ДПС, ДПС се свързваше директно с Доган, нямаше втора личност, която да може да каже "Аз съм ДПС". Това коментира пред БНР политологът Мехмед Мехмед. 

(Въпросният политолог е поредната публична личност, непознаващ романа на Мери Шели, в който д-р Виктор Франкещайн е създателят на безименното чудовище, а не самото чудовище, бел. ред.)

 

Личностите в кандидатските листи ще влияят, но зависи и конкретният кандидат колко е силен, защото в различните райони си има различни "деребеи", отбеляза той и обясни: 

"ДПС, когато е била консолидирана партия, пак силните в различните области и общини са определяли - тяхното влияние е огромно сред населението, защото голяма част от електората работи за тези хора. Това ще бъде и сега разковничето - освен имена, фамилии, финансово-икономическата гледна точка - кой колко хора държи". 

 

Според него хората около Ахмед Доган много преекспонират около темата за Възродителния процес. По думите му сегашната ситуация няма нищо общо с нов Възродителен процес:

"Просто виждаме какво влияние Делян Пеевски е натрупал в държавата благодарение на ДПС. Ние всички го знаехме и повтаряхме, но от ДПС се правиха на глухи и слепи". 

 

Партиите в България са лидерски, освен БСП, подчерта Мехмед Мехмед. И каза:

"Когато каже лидерът - дали Ахмед Доган, дали Бойко Борисов, другите надолу слушат и йерархията се спазва. Ако не се спазва, виждаме как се отлюспват такива хора".

 

Според него формациите, създали се след отцепване от ДПС в годините, нямат финансово-икономическия капитал, за да направят силна кампания и да привлекат повече гласове на изборите. Пеевски точно това има, смята политологът. По думите му това ще е вот по зависимости:

"Сега ще разберем на тези избори още колко са зависими от Делян Пеевски и какво влияние си е изградил той през тези години в ДПС".

 

По БНР политологът изказа мнение, че Пеевски ще използва целия набор от инструменти, които има в своите ръце. Той ще направи всичко по силите си да влезе в парламента и да запази някакво политическо влияние, прогнозира той и подчерта:

"Ако не успее, това е пълен крах за него. Оттук насетне ние ще го забравим съвсем бързо. Ако не успее да се представи достатъчно силно на тези избори, ние много бързо ще го забравим".

 

Мехмед смята, че и двете ДПС-та ще влязат в следващото НС. По думите му отношенията между Доган и Пеевски вероятно ще мобилизира избирателите на Движението. 

Това, което се случва в ДПС и в БСП, е началото на втория преход, категоричен бе Мехмед Мехмед. "Преходът при нас продължи твърде дълго и продължава все още. Ние реално управляваме по същия начин. Ние не преодоляхме тези първоначални корупционни схеми и модели и продължаваме по същия начин", смята той.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени