Поредно социологическо изследване показва почти изравнени позиции на подкрепа за ПП и ГЕРБ

Едва 7,2 % заявяват, че правосъдната реформа и смяната на главния прокурор са приоритет

Социологическо изследване
Социологическо изследване Източник: БНТ

Ако тази седмица се проведат предсрочни избори, 24 на сто от запитаните отговарят, че биха гласували за "Продължаваме Промяната", 22,9 на сто – за ГЕРБ-СДС, 11,2 на сто – за БСП, 10,2 на сто – за ДПС, 8,1 на сто – за "Има такъв народ", 6,5 на сто – за "Демократична България", 6,2 на сто – за "Възраждане", 1,2 на сто – за ВМРО, 3,7 на сто – за друга партия.

 

Това показват резултатите от социологическо проучване на Центъра за анализи и маркетинг 
относно вътрешнополитическите и външнополитически нагласите в страната след 100-те дни на правителството и един месец след началото на войната в Украйна. Те бяха коментирани пред БТА от Юлий Павлов, директор на центъра. 

 

Запитани с колко са се увеличили през последните шест месеца цените на стоките, които обикновено пазаруват, близо половината отговарят, че повишението е над 20 на сто. За правителството, което започна с положителен рейтинг, сега натежава недоверието, показва изследването. По шестобалната система, където шестицата е отлична оценка, а двойката е слаба оценка, 35,7 на сто от участниците дават оценка "четири" на правителството. С оценка "6" оценяват кабинета 3,5 на сто от отговорилите, а с "2" – 18,2 на сто. Запитани с колко са се увеличили през последните шест месеца цените на стоките, които обикновено пазаруват, близо половината отговарят, че повишението е над 20 на сто.

 

Народното събрание е традиционно с негативно доверие. Напоследък са се променили нагласите към армията, които са станали леко негативни, както и към полицията, към която нагласите са станали силно негативни. Съдът е с твърдо отрицателен рейтинг, а прокуратурата е с най-високо неодобрение, според данните.

 

В отговор на въпрос дали одобряват действията на МВР по повод арестите на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова 31,4 на сто отговарят, че са били правилни, но прокуратурата ги е саботирала. Според 26,3 на сто на тримата е трябвало да им се повдигнат обвинения, но арестите не са били необходими. Според 27,2 на сто от запитаните обвиненията не са били добре аргументирани и действията на МВР са били политически пиар, а 12,1 на сто не могат да преценят.

 

Високите цени и инфлацията са най-сериозните проблеми пред страната в момента според близо 45 на сто от участниците в изследването. Нараства броят на хората, които смятат, че най-сериозният проблем пред страната ни е войната в Украйна. За близо 80 на сто от отговорилите първият проблем, с чието решение трябва да се заеме правителството, е овладяването на повишаването на цените, за 13,4 на сто – борбата с корупцията, за 7,2 на сто – правосъдната реформа и смяната на главния прокурор.

 

На въпрос кога е вероятно да се проведат следващите избори за Народно събрание 57 на сто от запитаните отговарят, че според тях ще има предсрочни избори, като 27,1 на сто от тях посочват, че изборите ще бъдат преди края на тази година, 9,2 на сто – през пролетта на следващата година, а 21,7 на сто – през есента на следващата година, заедно с местните избори.

 

В отговор на въпрос кои трябва да са най-близките международни партньори на България 31,2 на сто са посочили Германия, 22,7 на сто – САЩ, 19,7 на сто – Русия, 6,3 на сто – Турция. От участниците в изследването 70 на сто са отговорили, че националната сигурност на страната ни може да бъде гарантирана най-добре от НАТО, а според 12 на сто – от Русия.

 

Според 6 на сто от запитаните България може сама да гарантира националната си сигурност. За 33 на сто от запитаните отношението им към Русия след нахлуването й в Украйна остава положително, като 2,1 на сто от тях посочват, че се е променило и вече е положително. Половината от запитаните отговарят, че отношението им е отрицателно, като 33,7 на сто от тях посочват, че се е променило  и вече е отрицателно. Положително отношение към Путин изразяват 16 на сто от участниците в изследването, а 67 на сто – отрицателно.

 

На въпрос как оценяват позициите на президента Румен Радев по отношение на войната в Украйна 47,2 на сто посочват "по-скоро като балансирани", 33,7 на сто - "по-скоро като проруски", а 22 на сто не могат да преценят.

 

Според 59,3 на сто от участниците ситуацията в страната през следващите месеци ще се влошава. Запитани за очакванията им за личното им положение в предстоящите месеци 43,6 на сто посочват, че ще се влошава.

 

Изследването е извършено в периода 25-29 март 2022 г. сред 1021 пълнолетни граждани по метода "лице в лице", като един процент от всички анкетирани съответства на 55 хиляди души.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени