Поуки от непредсказуемата и продължаваща война в Украйна - какви са предварителните заключения за НАТО

Военни експерти анализират визията на НАТО за стратегическото си бъдеще като мощен Алианс на демокрациите, способен да действа в условията на всякаква непредсказуемост

НАТО и Украйна
НАТО и Украйна Източник: Zonanews

От началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. НАТО трябваше да работи в режим на спешно вземане на решения И това се случваше въпреки факта, че Алиансът в продължение на много години разработваше концепции за стратегическа визия за бъдещето си. В резултат на това реалността на хода на руско-украинската война диктува съвсем различни начини за развитие на Северноатлантическия алианс. Този опит и разбирането, че войната в Украйна може да завърши по непредсказуем начин, бяха избрани от военни експерти от мозъчния тръст American Security Project като отправна точка за дискусия за това как трябва да изглежда дългосрочната картина на стратегията за национална сигурност на САЩ в светлината на уроците от руската инвазия в Украйна и как може да изглежда бъдещето на НАТО, като се има предвид неговото разширяване. И някои от очевидните му уязвимости.

 

Какво ще бъде основното нещо, което трябва да се вземе предвид веднага след края на войната в Украйна?

Генерал Даниел Кристман, член на борда на директорите на базирания във Вашингтон Център за сигурност поясни, че "страните от НАТО трябва да разберат, че напрежението между Киев и Москва ще продължи и след войната в Украйна", а мисията на НАТО "ще бъде да възпира агресивните планове на Кремъл и опитите му да дестабилизира Европа за много години напред".

 

Въпреки това, "добрата новина", според анализатора, "е, че днес няма по-добър инструмент за това възпиране от самата НАТО, към която Швеция и Финландия наскоро се присъединиха". "За което дори не можехме да мечтаем преди", подчерта той.

 

Роуз Гетемьолер, преподавател в Станфордския университет и бивш зам.-генерален секретар на НАТО, предложи да се разгледа друг сценарий. Той според нея е "по-малко вероятен, но възможен". Става дума за втори "пълен колапс на режима в Москва", като като първият бе разпадането на Съветския съюз.

 

Гетемьолер предложи да се помисли за такъв вариант:

"В случай на промяна в политическата ситуация вътре в Русия, новите й лидери може да искат нещо по-положително в отношенията с НАТО и Запада, както и с нашите съюзници в Азия, напълно различно от това, което Кремъл получава днес от Китай и КНДР. И ние също трябва да сме готови за това", казва тя.

 

Бившият посланик на САЩ в НАТО Дъглас Лут припомни какво се е случило в миналото и това, което той нарече "шоковете, които следват историческите промени".

Един от тези положителни "шокове", според експерта, със сигурност е разпадането на Съветите. Но има и друг отрицателен пример за "шоко" - това са събитията от 11 септември 2001 г., "след който много от отношението на САЩ и НАТО към международната сигурност се промени драстично".

 

По този начин, смята анализаторът, "трябва да сме подготвени както за положителен, така и за отрицателен "шок" след края на войната в Украйна":
"Нещо повече, вече е ясно, че светът ще трябва да решава трудни въпроси с разселените лица и потока от бежанци, въздействието на последиците от войната върху световната икономика, реорганизацията на европейския енергиен пазар, глобалната продоволствена сигурност и много други", изброи проблемите Дъглас Лут.

 

Ако Русия се промени по някакъв "фантастичен начин" след тази война, на какво ще трябва да обърне внимание НАТО?

Роуз Гетемюлер смята, че "този път не трябва да забравяме руския национализъм, който се оказа "ключов елемент от политиката на Путин". Генерал Кристман се съгласи, добавяйки, че "постоянното търсене на диалог между американските администрации" в различни исторически периоди "трябва да бъде придружено от изследване на възможните тенденции към връщане към политиката в Русия, която Кремъл провежда днес".

 

Дъглас Лут също така предложи внимателно да се следи "как в периферията на Руската федерация започва да се проявява известна крехкост, която лесно може да се разпространи в цялата страна". В тази връзка, според бившия посланик в НАТО, "Западът и Алиансът са длъжни да се съсредоточат върху рисковете, свързани с потенциалната фрагментация на Руската федерация и вероятното неконтролирано разпространение на ядрени оръжия, от които Москва разполага с около 5000 единици".

 

Трябва ли НАТО по някакъв начин да преразгледа разполагането на нови ядрени оръжия на фона на факта, че СТАРТ-3 всъщност се прекратява?

Роуз Гетемьолер недвусмислено отговори, че "ядреното възпиране е ключов аспект на международната сигурност". "САЩ и НАТО вървят по пътя на модернизацията на ядрения си арсенал" и, според експерта, "този път е абсолютно правилен".

 

"Направихме много през последните години за модернизиране на ядреното възпиране в Европа, включително разполагането на ракети с бойни глави B61-12", каза тя.

 

"Съюзниците купуват самолети F-35 с двойна способност, нови ракетни системи и т.н. Разширеното ядрено възпиране на НАТО е инструментът, който наистина слага край на подобни дискусии и дебати".

 

В същото време обаче експертът смята, че "е необходимо да продължи да се правят опити за връщане към Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег, който забранява всички ракети с обсег от 500 до 5500 километра".

 

"В този момент трябва и трябва да се съсредоточим върху приоритизирането на предотвратяването на ядрената заплаха в този обхват", отбеляза Гетемьолер. "Това ще бъде най-стабилизиращата стъпка, която бихме могли да предприемем в краткосрочен план в областта на контрола на въоръженията. И виждаме сигнали от Москва, че искат да продължат да спазват ограниченията на СТАРТ-3. И не мога да си представя, че когато дойде 2026 г. и Новият СТАРТ трябва да престане да бъде валиден, руснаците ще искат да се откажат от ограниченията, което ще засегне и Съединените щати".

 

Колко вероятно е Кремъл да подкрепи "тлееща война" в Украйна, за да й попречи да се присъедини към НАТО?

Генерал Даниел Кристман, който е бил представител на САЩ в преговорите в Европа между НАТО и Организацията на Варшавския договор за Договора за конвенционалните въоръжени сили, заяви недвусмислено, че "при липсата на каквито и да било фактори, при които режимът на Путин да бъде демонтиран, той не вижда признаци Украйна да стане пълноправен член на Алианса".

 

Дъглас Лут е убеден, че "затова е необходимо да се предостави на Украйна всичко необходимо, за да спечели". В противен случай, според експерта, "може да възникне безизходица на фронта" и, което е още по-лошо, "Русия ще започне да доминира и тогава не само членството на Украйна в НАТО, но и въпросът за сигурността на Европа като цяло ще бъде поставен под въпрос". Той добави, че "няма друг начин, освен да помогнем на Украйна да спечели".

 

"Първо, Украйна показа, че е преди всичко отговорен военен партньор", подчерта той, "Страната спази всички наложени от нас ограничения по отношение на предоставянето на оръжие. Второ, развива възможностите на собствения си военно-промишлен комплекс. Украйна вече нанася удари по легитимни военни цели дълбоко на руска територия. И е време да се премахнат американските, френските, британските и особено германските резерви по отношение на използването на системи за прецизно поражение с голям обсег, предоставени на Украйна, и по този начин да се доближи поражението на Кремъл, което ще доведе до вътрешни промени в Русия".

 

Какви са основните уроци от войната в Украйна?

Две години и половина след началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и повече от десетилетие след анексирането на Крим експертите единодушно признаха, че "НАТО на практика не е подготвен за агресията на Кремъл".

 

Роуз Гетемюлер е убедена, че за военните специалисти тази война е просто колосален "източник за изучаване на собствените и чуждите грешки и обект на цялостен анализ". На първо място, експертът отбеляза ясните признаци на технологична революция: това е преди всичко "отворената перспектива за водене на военни действия от контролиран "рояк" от дронове". Според Гетемьолер "НАТО трябва да обърне голямо внимание на това и дори да се поучи от украинската армия".

 

Генерал Даниел Кристман сравни значението на войната в Украйна с Испанската гражданска война, когато бяха използвани "стари, но модернизирани оръжия" и когато "изобретателността на бойното поле отново се превърна във важен фактор във военното дело".

 

Дъглас Лут вярва, че основният урок от войната е напомнянето, че "качеството на въоръжените сили" е по-важно от тяхното "количество" и то "винаги печели". Според изследователя "не става въпрос само за качеството на оръжията и бойните действия, но и за нивото на морал".

 

Лут добави, че по отношение на Русия, която има ядрено оръжие, "има още един извод, който е важен за НАТО и неговите съюзници":

"Това са две години и половина емпирични доказателства, че няма няма никакви "червени линии", прекрачването на които да провокира отговор от страна на Русия с използване на ядрено оръжие. Когато Путин беше изправен пред избор между ескалация и евакуация, той многократно избра евакуация. Така се случи в първите седмици на войната край Киев. Така стана, когато руснаците бягаха от Харковска област. Така бе и до Херсон. Такъв беше случаят и с Черноморския флот. Способността на Русия да ескалира всъщност е много по-ограничена, отколкото си представяхме. И трябва да адаптираме оперативните си подходи по съответния начин".

 

В същото време бившият посланик на САЩ в НАТО припомни, че Алиансът "трябва да бъде внимателен":

"Ако вземем предвид военния потенциал на Русия", обясни Лют, "той се състои от три нива: горното е ядреното ниво и то не е намаляло, а се е увеличило; средното ниво - конвенционалните оръжия - те са до голяма степен опустошени по време на украинския конфликт; а по-ниското ниво е способността на Русия да извършва кибератаки, да се намесва в избори, да провежда кампании за дезинформация, активни мерки и т.н. Така че НАТО не може да почива на лаврите си, защото Украйна подкопа способността на Русия да води конвенционална война и ние трябва да обърнем внимание на пълния спектър от проблеми".

 

Роуз Гетемьолер се съгласява, отбелязвайки, че "съюзниците са много загрижени за руската подривна дейност в Европа".

 

Генерал-лейтенант Даниел Кристман добави, че е "необходимо страните от НАТО вече да не се приспиват в прекалена самоувереност и безразличие, както направиха преди войната в Украйна".

 

"Започна период на фокус, който разкри колко е важно да се използват тези контрапропагандни органи, които НАТО и демокрациите имат, и това, според мен, започва с лидерството на самия връх. Лидерството на върха отново има невероятно въздействие. Имаме нужда от него точно сега, когато демокрациите са толкова застрашени от дезинформационни кампании от Изтока, а разделението между Изтока и Запада нараства", подчерта Кристман.

 

Роуз Гетемьолер поясни:

"Сега е моментът да изберем правилния заместник-генерален секретар на НАТО. Включете представители на новите страни-членки в ръководството на НАТО и аз наистина се надявам, че това ще бъде жена".

 

Колко важно е да продължим да увеличаваме разходите за отбрана в съюзниците?

Дъг Лут си спомня как през 2014 г. "за първи път имаше призив към страните от НАТО да "наваксат до 2% от разходите за отбрана":
"Имаше само три страни, които харчеха 2 % или повече от БВП, а днес са 23. Това е голяма стъпка за едно десетилетие. От Съединените щати зависи да напомнят на всички за императива за промяна на вътрешната политика, за да се защити демократичният пейзаж на НАТО, така че в бъдеще, когато има същата драматична промяна във възприемането на заплахата на европейските съюзници, която ги принуди да направят правилния избор, те да бъдат инвестиция в днешната и утрешната сигурност", каза той.

 

Роуз Гетемьолер се съгласи, като даде пример как "позицията на Германия по въпроса за изграждането на отбранителни способности се промени радикално през последните години".

 

Генерал Даниел Кристман в същото време изрази опасения, че "колкото и да е странно, в случай на бърз успех в Украйна няма да е лесно да се прескочи цифрата от 23 - броя на страните, които сега харчат 2% или повече от своя БВП".

 

"Това е реалността на европейската политика като цяло, когато за политиците е трудно да намерят аргументи в полза на разходите за отбрана във време на облекчаване на напрежението с Изтока", заключи той.


Източник: Гласът на Америка

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени