Позната руска рецепта за Украйна: Готви се лъжа с подправка "трагедия"?

Информацията, че на борда на разбилия се в Белгородска област Ил-76 е имало украински военнопленници е стопроцентова лъжа, написа в профила си в социалната мрежа X украинският военен Максим Колесников

Снимка на рухналия Ил-76
Снимка на рухналия Ил-76 Източник: Telegram

Безспорно свалянето на руски военнотранспортен самолет Ил-76 в Белгородска област е централното новинарско събитие от последното денонощие за войната в Украйна. Неяснотата какво точно е имало на борда на самолета и кой в крайна сметка го свали остава. Случаят напомня изключително много на свалянето на полет MH17 и това, което се роди на фронта на пропагандата с усилията на Кремъл след това, но с една голяма разлика - при MH17 имаше кадри, показващи човешки останки, сега такива още не са показани.

 

Ключовата новина, която остана повече извън информационния поток и е една от податките, че Кремъл заработи много активно на фронта на пропагандата – съобщение от политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке, че Русия е поканила представители на Червения кръст на мястото на катастрофата. Нищо такова обаче не беше потвърдено от руска страна. Вместо това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че трябвало да има международно разследване, което "да разгледа престъпленията на киевския режим" - след като украинският президент Володимир Зеленски призова за международно разследване на случая, за да няма съмнения какво точно се е случило.

 

Предвид серията от сутрешни новини по темата в изцяло контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС е видимо, че основният курс на действие на режима на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин е да се сочат Украйна и Зеленски като виновни за избиването на десетки украински военнопленници.

 

Още вчера (24 януари) председателят на военната комисия в руската Дума Андрей Картаполов заяви, че Украйна нарочно е свалила самолета, като е знаела, че там има украински военнопленници, отбелязва американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната (ISW) в дневния си обзор. Зам.-председателят на Руския съвет за сигурност Дмитрий Медведев обяви, че вътрешни политически борби в Украйна са довели до свалянето на Ил-76.

 

Снимка на рухналия Ил-76
Снимка на рухналия Ил-76 Източник: Telegram

Руският военен Telegram канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, побърза тази сутрин да препубликува твърдение как имало пълна проверка на списъка с хора на борда на самолета и всичките 65 имена на украински военнопленници са потвърдени, не било вярно, че има имена на хора, които вече са разменени в миналото.

 

Публикувани са и списъци с имената на украински военноплениици. Само че твърдението е на маргинален руски Telegram канал, който няма дори 5000 последователи – Wartears, който беше изрично посочен в публикация на Voice of America от края на август, 2023 година като пример за руски платформи, крадящи лични данни на украински войници и роднините им с цел емоционален натиск и създаване на нагласи против украинските власти.

 

Станаха известни имената на трима пилоти на Ил-76, след като пред руски журналисти това беше потвърдено от техни роднини. Това са 36-годишният командир на самолета Станислав Беззубкин, навигаторът Алексей Високин и 38-годишният бордови инженер Андрей Пилуев. Те са служили в 117-и военнотранспортен авиационен полк, базиран в Оренбург.

 

Информацията, че на борда на разбилия се в Белгородска област Ил-76 е имало украински военнопленници е стопроцентова лъжа. Това написа в профила си в социалната мрежа X украинският военен Максим Колесников, който лично е преминал през руски плен. Той обясни, че му е направил впечатление един много важен детайл в съобщението на руското военно министерство - че само трима души са придружавали 65 военнопленници.

 

"И ето я първата 100% лъжа за Ил. Министерството на войната на Русия заяви, че в Ил-76 е имало 65 пленници, 6 члена на екипажа и 3 (ТРИМА) придружители. Това са пълни глупости. Когато ме отвеждаха със самолет от Брянск в Белгород, на 50 военнопленници имаше около 20 техни военни полицаи. Трима пазачи, да бе".

 

 

В същото време холандският военен анализатор Нико Лане обяви, че разпространеният от Русия списък с предполагаемите 65 военнопленници, които се твърди, че са били на борда на сваления самолет, "изглежда е стар списък, на който просто е дадено ново заглавие. Някои от изброените там военнопленници вече са били освободени чрез обмен" (Сайтът "Медуза" описва много подробно този казус, бел. ред.)

 

 

Източник: Actualno.com

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени