Позорно - България най-много харесва Владимир Путин от страните в ЕС

Той е най-мразеният лидер сред европейците

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Пресслужба на Администрацията на президента на РФ

Руският президент Владимир Путин е най-мразеният лидер сред европейци, но е и сред най-разпознаваемите, показва проучване на Ipsos, цитирано от bTV. У нас дори е по-известен от украинския президент Володомир Зеленски.

 

В изследването участват 18 държави от ЕС и целта е да се разберат нагласите на хората към най-големите европейски лидери. Сред тях, освен Путин и Зеленски, са френският президент Еманюел Макрон, унгарският премиер Виктор Орбан и испанският министър-председател Педро Санчес.  

 

Според данните най-мразен е Путин с цели 79% отрицателна нагласа от членките на ЕС, а най-харесван е Зеленски, като почти половината от участващите имат положителна нагласа към него. Негативната нагласа спрямо руският президент е преобладаваща във Финландия (94%), Швеция (91%), Дания (91%), Полша (91%), Испания (90%), Португалия (89%), Нидерландия (88%) и Франция (80%).

 

Спад под 60% с отрицателно мнение за него има само в четири държави, сред които е и България с 48%. Останалите са Гърция (59%), Унгария (57%) и Словакия (56%). От друга страна, 10% имат положително мнение за него, а 11% "не знаят достатъчно". За пореден път България се откроява като изключителен случай - 37% от анкетираните имат положително мнение за Путин, което е най-високият резултат сред всички страни.

 

Какво е мнението ви за Владимир Путин
Какво е мнението ви за Владимир Путин Източник: bTV

Украинският президент Володимир Зеленски също е фигура, която или е обичана, или е мразена, показват данните от проучването. Процентите на "не знам достатъчно" са много ниски във всички страни. 

 

В скандинавския регион и на Иберийския полуостров Володимир Зеленски получава най-високите положителни оценки - 81% във Финландия, 74% в Швеция, 72% в Дания и Португалия и 64% в Испания. За разлика от тях, повече от половината от анкетираните в Унгария (60%), Гърция (57%) и България (56%) имат отрицателно мнение за украинския президент.

 

Какво е мнението ви за Володимир Зеленски
Какво е мнението ви за Володимир Зеленски Източник: bTV

Други държави, в които отрицателната оценка надделява над положителната, са Словакия (50% срещу 26%), Австрия (47% срещу 33%), Италия (41% срещу 32%) и Чешката република (37% срещу 36%). Картината с резултатите от проучването е в разрез с позициите, които официално заемат националните правителства на някои от страните.

 

Италианският министър-председател Джорджия Мелони и чешкият Петър Фиала са върли поддръжници на Украйна и защитават режима на санкции срещу Русия. Неотдавна Чешката република започна инициатива за закупуване на 800 000 боеприпаса за Киев в ускорени срокове.

 

Друг забележителен случай е Германия - водещият доставчик на военна помощ в ЕС. Според проучването германците са далеч от единодушие в оценката си - 41% имат положително мнение за Зеленски, а 36% - отрицателно.

 

В Румъния, където фермерите се оплакват от евтиното и безмитно зърно, идващо от Украйна, разделението е също толкова ярко - 49% са положително настроени, а 40% - отрицателно.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени