Предприемачът Цън Цон: Сегашното развитие с Русия ми напомня на сюжета на битката при о-в Мидуей между Япония и САЩ през 1942 г.

С тези уволнения на генерали и шефове на разузнавателни агенции сигурно и Путин се намира в подобен информационен вакуум

Цън Цон
Цън Цон

Цън Цон, български предприемач от китайски произход
ръководител на Съвета за стопански и дипломатически връзки и консултант в Дипломатическия институт към Министерство на външните работи по въпроси, свързани с Китай
Фейсбук

Чета, че Путин вече бил уволнил 8 от генералите си и поставил под домашен арест шефа на отдела за външно разузнаване на ФСБ и неговия заместник. И все още има хора, които смятат, че войната върви по план. Да, върви по план. Но чий? 
Все едно. Сегашното развитие с Русия ми напомня на сюжета на битката при о-в Мидуей между Япония и САЩ през 1942 г. 
Около месец преди да се състои самата битка, японците решават да проведат симулация на цялата битка. Началник на щаба на Имперския японски флот, адмирал Матоме Угаки, играе ролята на главнокомандващ на японския флот. В същото време е и отговорник на тази симулация. Контраадмиралът Чиаки Мацуда играе главнокомандващ на американския флот. След 4 дни работа излизат резултатите. Победа на САЩ като 3 от 4-те японски самолетоносача биват потопени. Общо 9 удара получават самолетоносачите Акаги, Кага и Сорю. 
Сега, в такива случаи се предполага да седнете и да изговорите резултатите, да се помисли дали изобщо трябва да се води тази битка и ако наистина е неизбежна – дали не е разумно да се промени тактиката и т.н. 
Не, бате, няма нужда. Намесва се адмирал Матоме Угаки, който не е съгласен с резултатите. Казва, че няма как американците да уцелят японските самолетоносачи цели 9 пъти. Това просто не е възможно. Според него – максимум 3 пъти и то ако японците им пуснат фъндък. Нарежда незабавни поправки в резултатите. Колегите му онемяват – как ще поправяш резултати от четиридневна симулация?! Категоричен е и хората му са принудени да ги променят. Новите резултати: 3 улучвания, 1 потопен японски самолетоносач и твърда победа на имперския флот. Перфектен план, перфектна битка, Угаки го предава нагоре по веригата. 
Винаги съм се чудил как може да се очакват реални резултати, когато в един мач има човек, който е и играч, и рефер. Както и да е, минава 1 месец и започват реалните битки. Японските самолетоносачи получават точно 9 удара и именно 3-те самолетоносача от игрите един месец по-рано са потопени. Едно трябва да им се признае на японците: много правилно проиграха симулационната битка. Единственото, което не бяха познали, бе, че американците потапят и четвъртия им самолетоносач малко по-късно.
Истината е, че през цялата ВСВ Япония изпитваше много подобни проблеми с фалшива информация. Даже във връзка с тази въпросна битка Угаки накрая излъга началниците си, че въпреки загубата на всичките четири самолетоносача, цялата американска авиация била унищожена. И отново заявява безспорната победа на японците. 
Та, с тия уволнения на генерали и шефове на разузнавателни агенции сигурно и Путин се намира в подобен информационен вакуум. Като видях как трепери Наришкин пред него се чудя: смеят ли хората на Путин да му кажат нещо различно от "лесна, бърза и категорична победа на руските въоръжени сили". 
Путин може би ще вземе това, което си е наумил, но със сигурност той и Русия ще платят много по-висока цена, отколкото си е представял.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени