При избори днес ГЕРБ-СДС отнасят всички с близо 25 %, ПП-ДБ втори с 20,4 %

6,3 % готови да гласуват за партия на Гешев

За кого бихте гласували при предсрочни парламентарни избори
За кого бихте гласували при предсрочни парламентарни избори Източник: ЦАП

Ако тази седмица се провеждаха извънредни парламентарни избори ГЕРБ би спечелила с 24,9%, ППДБ биха получили 20,4%, "Възраждане" - 13,8%, ДПС - 12,8%, БСП - 8,6%. Това показват данните от социологическо проучване на "Център за анализи и маркетинг" на Юлий Павлов. Според изследването ИТН на Слави Трифонов е под чертата с 3,5%. 43,2% от анкетираните смятат, че правителството на Николай Денков се справя "по-скоро неуспешно". Обратно, кредит на кабинета дават едва 31,2%.

 

Според вас как се справя правителството на Денков
Според вас как се справя правителството на Денков Източник: ЦАП

Центърът за анализи и маркетинг за първи път измерва и електоралния потенциал на евентуална нова партия на Иван Гешев, който вече обяви създаването на гражданско движение "Справедливост за България". Данните сочат, че Гешев тръгва с потенциален актив от 6,3%, без още да е учредил партия. От тези 6,3% твърдо решени да гласуват за бившия главен прокурор са 1,2%, а 5,1% заявяват, че е възможно да пуснат вота си за него.

 

Бихте ли гласували за партия на Иван Гешев
Бихте ли гласували за партия на Иван Гешев Източник: ЦАП

45,7% не одобряват начина, по който Гешев бе освободен като главен прокурор, докато 34,3 го одобряват. В същото време 66,7% одобряват принципно уволнението на Гешев.

 

62,9% от анкетираните обаче не одобряват и избора на Борислав Сарафов за временен главен прокурор. Според 73% от българите е важно най-после да бъде избран нов състав на Висшия съдебен съвет, който работи с изтекъл мандат. 

 

Първи по доверие сред политиците категорично е президентът Румен Радев с 41,2%, следван от Мария Габриел с 38,3%.

 

Изследването е проведено със собствено финансиране на Центъра сред 1021 пълнолетни български граждани чрез пряко стандартизирано интервю "лице в лице".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени