При избори днес ГЕРБ-СДС размазва ПП-ДБ със 7 % разлика

Радев с едва 36% подкрепа, а отрицателните оценки за него са на 52% от респондентите

Кого бихте подкрепили, ако днес се провеждат парламентарни избори
Кого бихте подкрепили, ако днес се провеждат парламентарни избори Източник: Тренд/24 часа

3/4 от привържениците на ПП-ДБ и половината от избирателите на ГЕРБ подкрепят кабинета "Денков", сочат данните от проучването на изследователския център по поръчка на "24 часа" Статична картина на обществените нагласи – електоралната подкрепа спрямо партиите и оценката за институциите остават сходни с проучването през юли.

 

Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%. ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,9% сред гласуващите, следвани от обединението "Продължаваме промяната" - "Демократична България" с 18,3%. Дистанцията между първата и втората сила се увеличава - в представително проучване на "Тренд" от юли ГЕРБ бе пред ПП-ДБ с 5,7%

 

През септември се повишава делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими. Това са само част от данните от проучването на изследователски център "Тренд" по поръчка на "24 часа", проведено между 4 и 11 юли сред 1001 пълнолетни граждани при пряко полустандартизирано интервю "лице в лице".

 

"Възраждане" запазва третата си позиция с подкрепа от 16,1% от гласуващите, а на четвърто място се нарежда ДПС с 13,4%. На пета позиция е БСП, която регистрира 8,7%. На ръба на парламентарната бариера е ИТН - 4,2% Данните на "Тренд" не регистрират съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.

 

Парламентът остава с традиционно ниско ниво положителни оценки - 14%. Не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли.

 

Как оценявате работата на парламента
Как оценявате работата на парламента Източник: Тренд/24 часа

Малко повече от 3 месеца след встъпването в длъжност на новото правителство 22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета "Денков", коментират от "Тренд". В трето поредно изследване обаче се увеличават отрицателните оценки към него, които през септември достигат 68%.

 

Как оценявате работата на правителството
Как оценявате работата на правителството Източник: Тренд/24 часа

Най-голям дял подкрепа правителството среща сред привържениците на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" - над три четвърти от тях подкрепят кабинета. Данните от проучването показват, че се запазва разделението в отношението към кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

 

Отчита се незначителна промяна и в оценката за работата на президента Румен Радев . Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава положителните оценки за работата на Радев запазват познатите си нива от 36%, а отрицателните - 52%.

 

Как оценявате работата на президента
Как оценявате работата на президента Източник: Тренд/24 часа

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, се споделя от близо половината (47%) от българите.

 

Според вас необходими ли са предсрочни парламентарни избори
Според вас необходими ли са предсрочни парламентарни избори Източник: Тренд/24 часа

 

Още от "Мнения и анализи"

Торос Торосян: Дано всички копейки и русороби в България видят какво е да си с Рycия и да се надяваш на помощ от нея!

Дано нашите лизaчи на рашки подметки, осъзнаят, как pyckите "братя”, настройват арменци срещу арменци, за да върнат на власт техните си марионетки и да инсталират правителство, което изпълнява техните желания

Прочетете повече прочетете повече

Мълчанието е "злото": Изследване анализира липсата на информация в българските учебници относно негативната роля на Руси

Фокусът е върху "изкривяването и фалшификацията на историята като основния фактор, който информира кремълските операции за влияние в България на базата на наратива за привидно взаимоизгодните връзки между България и Русия, скрепени с културно-исторически сходства"

Прочетете повече прочетете повече

Михаил Подоляк: Унищожаваме флота на Русия, прогонваме я от Черно море и ще я натикаме в руските пристанища

Путин губи Крим - там започна опитът му за възстановяване ан Съветския съюз, там и ще свърши, добави съветникът в канцеларията на украинския президент

Прочетете повече прочетете повече

България и Гърция - най-надеждните опори на Запада в Източното Средиземноморие и Черно море

Със строителството на стратегически проекти (газопровод за втечнен природен газ IGB, магистрали, връзки от гръцките пристанища до българския бряг) те представляват енергийна и транспортна ос в един бързо променящ се регион

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени