При предсрочни парламентарни избори днес, ГЕРБ-СДС отвява ПП с близо 6,5 % разлика

Недоверието към Румен Радев отново е по-голямо от доверието

Електорални нагласи при предсрочни избори според Маркет ЛИНКС
Електорални нагласи при предсрочни избори според Маркет ЛИНКС Източник: bTV

При предсрочни парламентарни избори първа политическа сила отново е ГЕРБ-СДС с 22,6 % подкрепа. Втора с близо 6,5 % по-малко е "Продължаваме промяната", трета - ДПС с 12,2 %, четвърта е Възраждане" - 10 %.

 

БСП е вече традиционно пета политическа сила, за която според Маркет ЛИНКС ще гласуват 9,6 %. Следва "Демократична България" с 8,3 %. При избори сега "Български възход" остава вън от НС, тъй като би получила едва 2,6 % от вота на гласуващите. Извън парламента би останала и "Има такъв народ" с 2,2 % подкрепа. 

 

 "За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати", заяви пред bTV Добромир Живков. 32% заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, 16% се колебаят.

 

Според социолога политическата криза води до спад на доверието в политическата класа. 76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков, докато 19% му имат доверие. 57% смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори, 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят.

 

Машинното гласуване важно ли е за да има честни избори
Машинното гласуване важно ли е за да има честни избори Източник: bTV

За пореден път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента, отколкото на доверие. "През годините той се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова", каза Живков. 43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. По настоящем правителството и в частност служебният премиер остават в сянка, основния фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци.

 

Доверие и недоверие в политически фигури
Доверие и недоверие в политически фигури Източник: bTV

"За съжаление, от гледна точка политическата ситуация в страната българските граждани дават много ниски оценки. Изразяват своето опасение и страхове от това как ще се развива България като цяло", заяви социологът Добромир Живков. По думите му всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет.

 

Удовлетворение от развитието на страната
Удовлетворение от развитието на страната Източник: bTV

"Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор", добави социологът.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени