Проф. Антоанета Христова: ПП и ДБ са царе да чертаят червени линии и са поели много тежък път на тежка изолация от всички. Подадена ръка и конструктивизъм има засега само у ГЕРБ

"Понятието корупция, понякога е израз на усещането за несправедливост. Малката несправедливост в живота ни ни кара да си мислим, че всичко това е, защото има корупция. Така думата "корупция" влезе в оръжие на тези, които дойдоха на власт преди една година" - смята тя

Проф. Антоанета Христова
Проф. Антоанета Христова Източник: Институт за политика

"На нас не ни предстоят леки месеци, ние не виждаме светлината в тунела, все още имаме да си походим на тъмно, да се преподредим и да се обърнем към собственото си усещане за последователно, логично, справедливо политическо действие, което очакваме от политическите партии", това каза в обзорното предаване "Това е България" на Радио "Фокус" политическият психолог проф. Антоанета Христова в коментар по темата как оцеляват българите, докато политиците се лутат в парламентарната си безизходица.

 

Страховете на хората са предимно за това как ще се справят с идните месеци, какво ще се случи с техния дом, с финансовото осигуряване на ежедневието, дали ще успеят да поемат покачващите се цени, даже и да се запази инфлацията, която е в момента. Дали това правителство, което го имаме, служебното, в съчетание с парламента може да гарантира подкрепа на нуждаещите си. Бизнесът се интересува от други неща - от облекчаване на процедурите, от подкрепа за определени бизнеси, които са в криза в момента. В крайна сметка държавата се намира в много голям стрес. Този стрес беше предизвикан не само от външни, но и от вътрешни фактори, стана ясно от думите на политическия психолог.


"Въпреки че българинът е свикнал да живее в несигурност и в постоянно променяща се обстановка, това дойде вече много. Надеждите на голяма част от обществото беше да се направи правителство, но колкото и да виждам възможните комбинации, това правителство е почти невъзможно. То е някак си неестествено. Може би с най-малко компромиси ще бъде правителството, направено с мандата на най-малката политическа партия, на Стефан Янев, като то бъде подкрепено като правителство на спасението или на отговорността от партиите, които имат опит - БСП, ГЕРБ и ДПС", каза Христова.

 

"Тази картина е изключително компромисна, но тъй като компромисът е свързан с моралното усещане защо някой упражнява власт и как ще я упражнява, такова правителство може да съществува много кратко. То може да има конкретни цели и може да подготви вместо служебно правителство, следващите парламентарни избори в някакъв близък срок" ,допълни политическият психолог.

 

"Всички политически партии осъзнават тежкия компромис и тежката несъстоятелност, в която се поставиха в резултат на двете години война помежду си", каза още Христова.

Заявената готовност на ПП и ДБ да направят правителство на малцинството вероятно звучи логически за самите тях, но няма кой да го подкрепи, смята психологът.


"Те (б.р ПП и ДБ) са царе да чертаят червени линии и са поели много тежък път на тежка изолация от всички", каза Христова - "Подадена ръка и конструктивизъм има засега само у ГЕРБ. В тази политическа ситуация доста повече от останалите партията н Борисов печели и си подлага добра основа за следващите парламентарни избори, смята политическият психолог.

 

Относно вписването на БСП в политическата конфигурация, Христова каза: "Корнелия Нинова е в много сложна вътрешноконфликтна ситуация. Тя рискува, ако не се включи, да изпадне, а ако се включи в подобна коалиция, въпреки че вътре участва ГЕРБ, а тя се е заклела да не участва с него и с ДПС, пак ще загуби. Тогава тя ще участва в управленски формат. Управленските формати винаги са ѝ носили дивидент. Освен това, те са насочили за февруари конгрес.

 

Това означава, че евентуален период, в който ще бъде в управлението и ще се планира излизане в предизборна кампания, отново ще ѝ донесе дивидент. Тя ще го използва по възможно нейния си начин и стила ѝ - със социалните политики, с говоренето повече на обещания и на това какво се е свършило, но после, когато се погледне реално какво се е случило, то не такова, но ѝ носи дивидент. Докато другата роля я поставя в позицията на загубил - загубила при сегашните избори, събрала се с партии, които доказаха, че могат да произведат само кризи, че не могат да дават решения. Столът ѝ не е никак стабилен".

 

Проф. Христова коментира и случая с "Джемкорп" и разкритията около други афери, които биха довели до арести на политически лидери на ПП - Кирил Петков и Асен Василев дали няма да са реванш: "От някъде трябва да се започне. Трудно може да се направи асоциация с ареста на Бойко Борисов. Цялата процедура беше незаконна. Справедливостта е два вида: има резултативна справедливост и процедурна справедливост. Едното е да се спазват правилата, а другото - да има справедливо наказание. Случаят с Борисов го слагаме в най-грозните прояви на контрол от власт, т.е на опит да се раздава справедливост не пред съда, а пред политиците, което е най-страшното и напомня на тъмните тоталитарни години".

 

"Хората не виждат резултати и се съмняват, че може да се реализира каквато и да е справедливост. Понятието корупция, понякога е израз на усещането за несправедливост. Малката несправедливост в живота ни ни кара да си мислим, че всичко това е, защото има корупция. Така думата "корупция" влезе в оръжие на тези, които дойдоха на власт преди една година", заключи проф. Христова.

Още от "Мнения и анализи"

ISW: Ограниченията в материалната база ограничават възможностите на украинските сили да провеждат ефективни отбранителни

И с ограничени ресурси Украйна удържа на руския напор, пишиат в ежедневния си анализ от вашингтонския Институт за изследване на войната

Прочетете повече прочетете повече

Радомир Чолаков: ПП-ДБ измислиха тази схема с шорт-листа, за да се отнеме правото на президента да назначава кабинет

Ние от ГЕРБ-СДС имахме едно единствено предложение и то беше: въвеждане на принципа за непрекъсваемост на законодателната власт, тоест, Народното събрание да не се разпуска, пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени