Проф. Михаил Константинов: Ако хората, които искат да управляват, нямат ресурс за комисиии, те нямат право и да управляват. В Европа само машинно гласуване - няма

"Бюлетината е ценна книга, тя няма как да се фалшифицира, има кодове и микротекст. Но машината плюе едни разписки като в бакалия" - обясни той

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов Източник: Zonanews

В "Денят започва" по БНТ гост по темата "Как ще гласуваме бе проф. Михаил Константинов 


" Има умора у хората, но вчера беше направен пробив за разрешаване на проблема. Хубавата новина от вчера е, че ще има правителство. И на българските политици им дойде акъла в главата. Отива се към балансирано решение и за гласуването. Ще се върне смесеното гласуване, както беше до април 2021 г. Машината ще издава машинен протокол, но ще броят и разписките. Надявам се, че протоколът ще е опростен, за да не затруднява комисиите.

 

Догодина ни предстоят сложни избори-местните. Някъде ще се гласува за 4 неща - общински съветници и кметове, но в София , Пловдив, Варна - и за районни кметове. И в селата – за кметове на кметства. И аз леко се съмнявам, че избирателите ще правят четворен избор. Ние това сме го минали, когато беше смесено - го направихме по-най глупавия начин. Накарахме комисиите да събират числа и грешките бяха, защото комисиите не могат да събират двуцифрени числа. Комисиите трябва да ги обучим, в Европа само машини няма - няма! Това са ясни неща" - обясни Константинов.

 
Но покрай дебатите за фалшифициране, пропускаме ли важното- изборните списъци, как преброяването на населението ще се отрази и за мандатите?


Михаил Константинов: "За район чужбина - дали ще го има, няма отношение към мандатите на партиите, гласовете от България и чужбина се събират и се прави резултат. Ако има листа за чужбина, но общия брой мандати няма да се промени".

 
Но чухме мандатите да са 10 от чужбина?

 

"Това пак няма отношение към броя на мандатите за партиите. Когато се дадат в район чужбина мандатити, тогава трябва да има 50 мандата. Ако гледаме броя ибриратели, така излиза. 5200000 избиратели има в България, общо са 6 600 000 – и в чужбина, и в България. Държавата знае колко документи за самоличност е издала. Това, което не знае е, къде са тези хора. Преброяването показа колко са в страната-тук са 5 200 000.

 

Останалите са по света. Списъците не зависят от преброяването. Гласува се по постоянен адрес-всеки българин има постоянен адрес в България, без значение къде е по света. Активната регистрация ще направи по-точни списъците в България, но това няма да промени изборния резултат. Във всяка комисия има от всички политически сили. Това е най-сигурната гаранция срещу измами. Представителят ако не гледа, аз ли да гледам. Ако хората които искат да управляват, нямат ресурс за комисиии, те нямат право и да управляват" - заяви Константинов. 


Ще се актуализират ли мандатите в страната?


Константинов: "За София трите района излъчват 42 мандата на база 2011, сега ще излъчват 47 мандата. Това няма значение към общия брой мандати на партията. За начина на гласуване- това което са се разбрали е да оставят машината да изчисли резултата в секцията и комисията да сравни резултата, за да сме убедени че е точен броят. Бюлетината е ценна книга, тя няма как да се фалшифицира, има кодове и микротекст.

 

Бюлетина не се фалшифицира. Но машината плюе едни разписки като в бакалия. Комисията като ги взима, може да им удря един печат-това е объркано. Затова трябваше да се отиде на варианта като по света - на хартии. Германия- по решение на Конституционният им съд, е само на бюлетина. Нидерландия имаха много красиви машини, хванаха ги и ги изхвърлиха.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени