Проф. Михаил Константинов: Кирил Петков може да лежи 3 години в затвора

Партия, която не издигне кандидат за президент, ще понесе щети

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов Източник: БНТ

Избори 2 в 1 е логичното решение. Осен това е уредено в Изборния кодекс. Това каза в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ проф. Михаил Константинов. Досега два пъти са се съчетавали избори 2 в 1. Първите избори 1991 година бяха местни и парламентарни, а през 2011 г. - бяха президентски и местни. А местните са най-трудните, така че тези избори трябва да са малко по-лесни, допълни той.

 

"Специалистите са единни, че партия, която не издигне президентски кандидат, ще понесе щети. Това показва сериозно отношение, когато покажеш собствена сила", каза проф. Константинов. Той апелира към политиците да представят своите кандидати, а да не им "ги сервират" в последния законен срок. Призова също ЦИК максимално бърза да уточнят процедурата по гласуване и да осигурят максимално обучение.

 

Проф. Константинов припомни, че на последните избори 600 000 души по-малко са гласували. Хората трябва да бъдат убедени, че тяхното гласуване е важно, каза той и допълни, че ако излязат малко хора да гласуват, ще имаме доста непредсказуем резултат.

Призова партиите да си вземат поука, защото накрая "народът може да ги накаже".

 

За новия политически проект на служебните министри на Румен Радев - Кирил Петков и Асен Василев, той отбеляза,  много скоро Конституционният съд ще се произнесе по въпроса за гражданството на единия от основателите на този проект. "А този господин е канадски гражданин. Лошото е друго, че този господин е подписал декларация, която завършва със следния текст: "Попълването на неверни данни се наказва с член 313 от НК". Този член предвижда 3 години затвор за попълването на неверни данни. Там също пише: "Нямам друго гражданство", а не "Попълнил съм документи, подал съм данни". Той и в момента не е български гражданин. Но по-важното е какъв е бил на 10 май. На 19 август на сайта на канадското външно министерство се появи съобщение, че той е подал молба, а не че е освободен. Дори на 20 август тя да е била удовлетворена, 20 август не е 10 май", категоричен е проф. Константинов.

 

Относно последната версия за убийство на ст. лейтенант Тодор Манчев след учението в Чешнегирово той заяви: "Това е едно от най-страшните събития, на които съм присъствал през последните години. Ако наистина този човек е бил погребан с куршум в главата, това е невъзможно престъпление! И почти сигурно говори за убийство. До него намирате пистолет и в главата му куршум - този куршум от този пистолет ли е изстрелян. Първо този човек е бил убит и после - опозорен. Един офицер се самоубива единствено, за да не попадне в ръцете на врага. Всичко друго е опозоряване. А този човек очаква дете в момента. Представете си за какво престъпление става дума! Една държава, която "самоубива" офицерите си, в този вид не трябва да съществува! Аз съм сигурен, че всички виновни ще понесат своята отговорност, ако ще да са и на "самия връх".

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени