Проф. Михаил Константинов: Разбрахте ли защо никъде в Европа, с изключение на Брюксел, не се гласува с машини?

Според бившия зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева имаме много ниска политическа култура

Проф. Михаил Константинов и Румяна Дечева
Проф. Михаил Константинов и Румяна Дечева Източник: Скрийншот видео кадър

Поредни предсрочни избори предстоят в страната на 2 април. Гласуването ще бъде смесено. Готова ли е държавата?

 

Според изборния експерт проф. Михаил Константинов, който гостува в bTV, е необходимо да се проведе истински експеримент с машините при новите условия и с хартията, която ще бъде използвана на изборите.

 

"Може да се случи всичко, но успешно се борим с проблемите, които сами си създаваме. Необходимо е да се проведе истински експеримент, с хартията, която ще си използва. Не знаем ролките как ще се държи в изборния ден. В закона пише, че експерименти с истинската хартия не се прави", отбеляза експертът.

 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви вчера, че ЦИК е провела експеримент именно със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване. "99,3 % от хората в Европа гласуват с бюлетина на хартия", добави Константинов.

 

"Разбрахте ли защо никъде в Европа, с изключение на Брюксел, не се гласува с машини. Процентът на гласувалите с хартия в Европа е 99,3%, ако не смятаме България. Не е ли обидно една държава, която претендира да е модерна, европейска държава да се занимава месеци наред с хартия, ролки и всякакви дивотии", заяви Константинов.

 

Според бившия зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева обаче не изборът между хартия или бюлетина е това, което подкопава доверието в изборния процес. Тя допълни, че имаме много ниска политическа култура.

Още от "Мнения и анализи"

Евродепутатът Асим Адемов: Тези шарлатани Кирил Петков и Асен Василев върнаха в страната ни Рашков и Рашковщината

Какво по-логично от това, след толкова години на преход, да се прегърнат, напр. един комунистически следовател като Бойко Рашков и един комунистически прокурор като Атанас Атанасов, пише Адемов

Прочетете повече прочетете повече

"Вашингтон пост": Решенията на Вашингтон и Берлин за изпращане на танковете проправят път към мащабна промяна в силовия

Изтребителите ще са "следващото голямо препятствие (...) Ако получим такива, предимствата (за нас) на бойното поле ще са направо огромни", прогнозира Юрий Сак, говорител на министерството на отбраната в Киев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени