Проф. Михаил Константинов: Разбрахте ли защо никъде в Европа, с изключение на Брюксел, не се гласува с машини?

Според бившия зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева имаме много ниска политическа култура

Проф. Михаил Константинов и Румяна Дечева
Проф. Михаил Константинов и Румяна Дечева Източник: Скрийншот видео кадър

Поредни предсрочни избори предстоят в страната на 2 април. Гласуването ще бъде смесено. Готова ли е държавата?

 

Според изборния експерт проф. Михаил Константинов, който гостува в bTV, е необходимо да се проведе истински експеримент с машините при новите условия и с хартията, която ще бъде използвана на изборите.

 

"Може да се случи всичко, но успешно се борим с проблемите, които сами си създаваме. Необходимо е да се проведе истински експеримент, с хартията, която ще си използва. Не знаем ролките как ще се държи в изборния ден. В закона пише, че експерименти с истинската хартия не се прави", отбеляза експертът.

 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова заяви вчера, че ЦИК е провела експеримент именно със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване. "99,3 % от хората в Европа гласуват с бюлетина на хартия", добави Константинов.

 

"Разбрахте ли защо никъде в Европа, с изключение на Брюксел, не се гласува с машини. Процентът на гласувалите с хартия в Европа е 99,3%, ако не смятаме България. Не е ли обидно една държава, която претендира да е модерна, европейска държава да се занимава месеци наред с хартия, ролки и всякакви дивотии", заяви Константинов.

 

Според бившия зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК Румяна Дечева обаче не изборът между хартия или бюлетина е това, което подкопава доверието в изборния процес. Тя допълни, че имаме много ниска политическа култура.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени