Проф. Николай Овчаров: Ще се окаже, че Северна Македония е троянският кон на Русия на Балканите

Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения, коментира историкът

Проф. Николай Овчаров
Проф. Николай Овчаров Източник: Скрийншот/YouTube

Президентът на РСМ Стево Пендаровски предлага въвеждане на забрана за влизане в страната на един евродепутат от България и още няколко български политици заради действията, които предприемат срещу Скопие. Поводът са честванията на Гоце Делчев на 4 февруари в македонската столица. На този фон - посланикът ни в Скопие ще остане в България.

 

Викането на посланик за консултация е стъпката преди той да бъде отзован - това е дипломатически ход, предупреждение. Оставането му у нас може да бъде прието като своеобразно отзоваване от РСМ. Това е добър ход. Откакто се прие френското предложение, в западната ни съседка има само и единствено провокации. Това заяви проф. Николай Овчаров от Национален кръг "За Македония" в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

По думите му половин година след подписването на френското предложение липсват реални действия във връзка с клаузите по него, сред които вписването на българите в Конституцията и промените в учебниците.

 

Той призова политическият елит на страната да бъде по-твърд в позициите си към провокациите на РСМ. "Предложеният от Пендаровски забранителен списък ще влоши отношенията между страните ни. Доколкото разбрах, македонското правителство е отхвърлило идеята. Няма смисъл и ние да правим подобен списък", подчерта гостът.

 

Проф. Овчаров е на мнение, че от РСМ сами отлагат приемането си в Европейския съюз, тъй като не са направили нито една стъпка в тази посока.

 

"Накрая ще се окаже, че тя е троянският кон на Русия. Имаше налудничави обвинения, че нашият евродепутат и другите лица от забранителния списък са били под руско давление. Крадецът вика - дръжте крадеца. Идеята е чрез РСМ да бъдат разединени силите на ЕС на Балканите", отбеляза той.

 

Историкът смята, че провокациите от страна на РСМ не са случайни - "позицията на Пендаровски стимулира хора като престъпника от Охрид".

 

"Песимист съм, че българо-македонските отношения имат бъдеще. Омразата към България е вкоренена в продължение на няколко поколения. Очаквам провокации по време на честванията на Гоце Делчев през февруари", категоричен бе Овчаров.

Още от "Мнения и анализи"

Проф. Вили Лилков: В България се прожектираше касовият политически филм "С десни мерки - леви цели". Явно, че левите цел

Доколкото разбирам от мотивите на журито положението е "Няма ляво - няма дясно!" или както казват в Холивуд, май сме "Отнесени от вихъра", пише той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени