Проф. Николай Овчаров за гафа на Сабрутев: Говорителите на "Промяната" отдавна неглижират историята и я смятат за нещо досадно и ненужно!

Депутатът Венко Сабрутев обяви на всеослушание по БНТ, че костите на цар Самуил били в РСМ, а те са в Гърция

Проф. Николай Овчаров
Проф. Николай Овчаров Източник: Скрийншот/YouTube

Днес управляващите ни изумиха с поредното си "блестящо" представяне по въпросите на родната история. Венко Сабрутев, депутат от "Продължаваме промяната" и заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, обяви на всеослушание по БНТ, че северномакедонската страна може да направи важен жест за затопляне на отношенията между двете страни – да върне в България костите на цар Самуил. Същият народен представител обяви гордо, че не е стъпвал в Република Северна Македония. Което, естествено, не му пречи да има мнение по въпроса. Това заявява в свое становище, изпратено до медиите археологът проф. Николай Овчаров.

 

Ето какво отбелязва още той:

Уважаеми г-н Сабрутев, костите на цар Самуил се намират в музея в Солун, Република Гърция, поне от времето, когато археологът проф. Николаос Муцопулос ги извади от земята през 60-те години на ХХ в. на малкия остров "Св. Ахил" в Преспанското езеро. Да ги върнем у нас се борим вече няколко десетилетия и с тази кауза са се ангажирали освен учени, така и предишни български политици - министри и дори президенти.

Но нали у нас към днешно време всичко в световната история започва от сегашното управление на "Промяната". Говорителите на тази партия отдавна неглижират историята и я смятат за нещо досадно и ненужно. Особено доколкото тя касае щекотливите въпроси около спора със Северна Македония!

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени