Проф. Пламен Киров: Радев е в неизгодна ситуация, затова се обърна към партиите

Наесен ще влезем във възел от проблеми, който не знам как ще разплетем, добави конституционалистът

Проф. Пламен Киров
Проф. Пламен Киров Източник: БГНЕС

"След първото заседание на парламента президентът Румен Радев трябва да започне консултациите с партиите, преди да връчи първия проучвателен мандат. Няма срок, в който президентът трябва да приключи консултациите и да връчи първия мандат. Радев си дава сметка, че ситуацията е опасна и за самия него като кандидат на предстоящите президентски избори, и за самата държава, ако се отиде на поредни предсрочни парламентарни избори... Президентът е в неизгодна ситуация и затова се обърна към политическите партии, представени в парламента". Това поясни пред БНР проф. Пламен Киров от юридическия факултет на Софийския университет.

 

Според него с навлизането в есенния сезон проблемите, които ще трябва да бъдат решавани от изпълнителната власт, ще стават все по-сериозни: "Ние ще навлезем във възел от проблеми, който не знам как ще разплетем". Ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, разликата с вота за президент ще е в рамките на две седмици, прогнозира конституционалистът и уточни, че служебното правителство може да се превърне в постоянно действащо само като политическо, излъчено от парламента и със същия състав.

 

В предаването "Неделя 150" проф. Киров разясни отново последователността при връчването на мандатите. На въпрос дали машинното гласуване нарушава конституционните права на гражданите, той отговори отрицателно. И допълни: "Има други неща, които нарушават принципа на равното избирателно право - по-изтъкнати кандидати на партиите се кандидатират в повече от един район. Това им дава голямо предимство пред други. Създава се една сигурност, че задължително определени лица ще бъдат избрани. Това се повтаря от 1991 година".

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени