Проф. Пламен Киров: Ще бъде направена управляваща коалиция тип "орел, рак, щука и охлюв"

Предстои да ни управляват самоотвержени, възторжени самодейци, добави той

Доц. Наталия Киселова и проф. Пламен Киров
Доц. Наталия Киселова и проф. Пламен Киров Източник: bTV
"Предстои да ни управляват самоотвержени самодейци и Конституцията може да се окаже пред изпитание. Чуват се намерения да бъде променяна, да бъдат променяни условията за избираемост на определени държавни длъжности. Възторжените самодейци ще направят каквото могат в следващите месеци, може би година, по отношение на Конституцията". Това заяви в изборното студио на bTV конституционалистът проф. Пламен Киров.
 
 
Изпитанията пред Конституцията не са само през тази година – те започнаха през лятото на 2020 г., допълни преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Според Киселова много трудно ще бъде постигнато мнозинство за промяна на основния ни закон. "По-скоро ще сме на разговор и евентуално някакви проекти може да бъдат внесени, но да се постигне такова мнозинство за момента ми се струва невъзможно", коментира тя.
 
Киров допълни, че когато едно управление не върви – политиците се захващат с Конституцията и се търси вината в нея.
 
"Усилията за промяна на Конституцията не са най-належащи. Има много по-сериозни проблеми, пред които е изправена България и нашето общество. Като всеки закон, сигурно има нужда от подобрение, но думата осъвременяване трябва да се използва внимателно, защото Конституцията отговаря на всички стандарти за правова, демократична и социална държава", коментира Киселова.
 
Киров уточни, че е песимист, че Конституцията ще се запази в този си вид в следващите години. "От опит знам, че когато едно управление не върви, управляващите се захващат с конституцията и се търси вината в конституцията", добави той. Според него ще бъде направена управляваща коалиция тип "орел, рак, щука и охлюв". 
 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени