Проф. Румен Кънчев: Ако няма ядрена ескалация, Русия със сигурност ще загуби войната в Украйна

По думите му Русия не може да бъде икономически стабилна в следващите 30 години

Проф. Румен Кънчев
Проф. Румен Кънчев Източник: БГНЕС

"Централният стратегически въпрос за Запада, САЩ и НАТО не е Украйна. След безнаказаната и незаконна по международното право анексация на Крим, централният въпрос е геостратегическото позициониране на Русия след този конфликт. Русия е силно изостанала в икономическо и технологично отношение и затова проблем на западните демокрации е дали тя да бъде оставена в лапите на Пекин, което Путин се опитва да направи, или той да намери достойнство, чест и кураж, за да прекрати по някакъв начин тази операция и Русия да запази лицето си на една световна сила".

 

Това каза пред БНР проф. Румен Кънчев, експерт по международни отношения, бивш заместник-министър на отбраната. По думите му Русия не може да бъде икономически стабилна в следващите 30 години.

 

"Може да възстанови донякъде армията си, въпреки че в тази кампания в Украйна ние видяхме една много слаба армия, която започна да отстъпва на украинската армия".

 

Проф. Румен Кънчев припомни, че след разпадането на СССР Украйна е притежавала 4000 ядрени бойни глави (до Меморандума от Будапеща) и с този потенциал е била третата ядрена сила в света - след САЩ и Русия.


"Въпросът дали трябва да се премине границата на използване на ядреното оръжие. Дори и най-малкият знак за това ще означава ядрена ескалация на конфликта и преминаване в съвсем други параметри. От локален - между Русия и Украйна - ще се трансформира в европейски - с участието на НАТО. Дано Русия да има добро разузнаване и да не допусне политическото ръководство за пореден път да сгреши. Защото, благодарение на погрешни оценки, се стигна до тази тежка стратегическа грешка, която направи Путин, вкарвайки Русия в блатото на една война, която, ако няма ядрена ескалация, Русия със сигурност ще загуби", коментира експертът по международни отношения.


Прогнозата на бившия заместник-министър на отбраната за развитието на войната в Украйна е:

"До месец и половина, т.е. малко преди началото на зимата, армията на Украйна ще нанесе още едно поражение и ще направи втора офанзива. Зимата е удобен период и за двете страни - Русия трябва да подготви отново кампанията си, ако реши да остане в тази игра, а Украйна ще има време да получи нови ново високоточно оръжие от НАТО и САЩ, за да подготви отново армията си, за да проведе след зимната пауза по-мащабни и настъпателни действия, така че да започне да отвоюва териториите, завладени от руската инвазия".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени