Проф. Тодор Тагарев: България може да помогне на Украйна с танкове и авиация

Русия няма никакви шансове да изтощи Запада, смята военният експерт

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: Труд

"България би могла спокойно да предостави танкове поне за един танков батальон на Украйна, вместо да ги държим по складовете и след 2-3 до 5 години да ги даваме за скрап". Това заяви пред БНР военният експерт Тодор Тагарев, бивш служебен министър на отбраната. 

 

"Ние можем да дадем много неща. Спокойно може да дадем 30-40 танка, това по никакъв начин няма да ни повлияе негативно. Имаме доста оръжия в складовете. Можем да предоставим артилерийски системи, ракетни системи за залпов огън. За една контранастъпателна операция на украинците ще им е необходима авиация. /.../ Не толкова публично, но сигурно продължават разговорите за предоствяне на авиация на Украйна", подчерта той.

 

"Излезе непотвърдена информация, че Нидерландия обмисля да предостави Ф-16 на Украйна, но много по-лесно би било България да предостави своите МиГ-29. Ясно е категорично, че ние не можем да поддържаме МиГ-29 в перспектива. България може да има принос и с МиГ-29, и с част от самолетите Су-25. За следващата среща това ще излезе като един от основните въпроси в "Рамщайн", отбеляза проф. Тагарев.

 

"Човек трябва да мисли стратегически. Стратегическото мислене не е да брои танкове в складовете, а да разбере кой е най-добрият начин да се гарантира сигурността. Много страни вече отлично разбират, че най-добрият начин да си гарантират трайно сигурността и да се предотврати за продължителен период от време заплахата от руска агресия, е като се помогне на Украйна", посочи военният експерт.

 

Според него срещата в американската военна база "Рамщайн" има ключово значение. Той подчерта, че на нея е обещано огромно количество техника за Украйна. Натискът спрямо Германия относно танковете "Леопард 2" продължава, подчерта проф. Тодор Тагарев. Той по-скоро е оптимист, че тези танкове ще бъдат предоставени на Украйна. 

 

"Американците дават огромно количество помощ на Украйна. Експертите преценяват кое е най-нужно и коя помощ би била най-ефективна. Вероятно преценката е, че на Украйна са нужни танкове, но те е по-добре да бъдат предоставени от европейските съюзници на САЩ, вместо да се пребазират танкове от континенталната част на САЩ до Европа, които освен това имат доста по-скъпа експлоатация", коментира той.

 

Цялата тази помощ е, за да даде възможност на Украйна да създаде потенциал за контранастъпателна операция и да освободи окупираните територии, обясни експертът. 

 

Според него за да не се усложнява експлоатацията на такива танкове, е добре те да бъдат от един или най-много 2 вида: "Аз си представям "Леопард 2" и Т-72 и различни негови модификации. /.../ Тук се отваря една ниша за българска помощ".

 

Русия няма никакви шансове да изтощи Запада икономически, категоричен бе още военният експерт. По думите му обаче стратегическата цел на Русия е да всее раздор и да разбие единството на Запада, с което до момента не успява. 

 

Украйна успя да освободи не малка част от окупираните територии, припомни Тагаев и посочи, че в момента има баланс по фронтовата линия. По думите му Русия е успяла да спре контранастъплението към момента и се опитва да създаде потенциал за ново настъпление. 

 

За да може Украйна да постигне своите цели обаче е необходим по-голям настъпателен капацитет, каза той и подчерта: 

"Би било твърде нелицеприятно за демократичния свят, ако не може да осигури техническата помощ на Украйна и остави Русия да направи ново настъпление. Времето е кратко".

Още от "Мнения и анализи"

Русия няма потенциал за провеждането на няколко настъпателни операции

Руските твърдения, че в края на януари силите на РФ са постигнали териториални успехи в Запорожка област, са били информационна операция, целяща да разколебае украинските сили, отбелязват от ISW

Прочетете повече прочетете повече

Калина Андролова за "Несполучливата инвестиция ПП"

Българският гражданин трябва да знае, че натрупаните заеми на "Булгаргаз" са за един милиард и петстотин милиона лева към БЕХ и Министерство на енергетиката, и ще бъдат изплатени през цената на газа, пише Андролова

Прочетете повече прочетете повече

Фоторепортерът Цветан Томчев с писмо до СЕМ и БНР: Уволнете Волгин, той не е журналист, а пропагандист

Повод за гневната реакция на Томчев е скандален пост във Фейсбук на Волгин, оправдаващ Народния съд, виновен за смъртта на хиляди българи след 1944 година

Прочетете повече прочетете повече

Евродепутатът Асим Адемов: Тези шарлатани Кирил Петков и Асен Василев върнаха в страната ни Рашков и Рашковщината

Какво по-логично от това, след толкова години на преход, да се прегърнат, напр. един комунистически следовател като Бойко Рашков и един комунистически прокурор като Атанас Атанасов, пише Адемов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени