Проф. Тодор Тагарев: Искането на Русия не е изненадващо, а е част от агресивното говорене на Кремъл

Той изказа недоумение защо от чужди медии в България научаваме новините за планирано изпращане на изтребители от Испания у нас

Проф. Тодор Тагарев
Проф. Тодор Тагарев Източник: ТВ Европа

"От искането и изказа на Русия могат да са изненадани определени групи в България, които клонят към доста по-добри отношения с Москва, независимо какво тя прави". Това каза пред БНР проф. Тодор Тагарев, военен експерт и бивш министър на отбраната, във връзка с искането на Русия за изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния.

 

Според него искането на Русия не е изненадващо, а е част от потока на искания, които Кремъл отправя през последните седмици и месеци: "Това е една линия на агресивно говорене, което продължи и външният министър Сергей Лавров". 

 

Военният експерт изказа недоумение защо от чужди медии в България научаваме новините за планирано изпращане на изтребители от Испания у нас.  Той определи това като "леко странно" и попита дали тази информация има потвърждение от официални български институции. "Официални изявления за това би трябвало да дойдат от Министерството на отбраната и намирам за странно, че не са дошли".   

 

Би било полезно да се проведе Консултативен съвет по национална сигурност при президента по темата за исканото от Русия изтегляне на войските на НАТО от България и Румъния, смята проф. Тагарев.

 

"Има сценарии, при които България може да изпита негативни влияния от развитието на обстановката около Украйна, и си заслужава това да бъде обсъдено. Необходимо е да търсим консенсус за това какво правим. Г-н Петков зададе тона и посоката, в която трябва да бъде търсен този консенсус. България от десетилетия е избрала своя път", коментира бившият министър на отбраната. 

 

Според него е добре във формата на КСНС да бъде препотвърден цивилизационният избор на България да бъде член на НАТО и ЕС. "Русия води агресивна политика в Черноморския регион и изглежда е готова да използва всякакви средства, за да постигне своите неоимперски цели в този регион", добави проф. Тагарев.

Още от "Мнения и анализи"

Украински военен: С американски ракети Tomahawk може за броени часове да бъде унищожена цялата военна инфраструктура в К

По думите му съвременните американски средства за поразяване могат да работат от всякаква дистанция, максимално точно, буквално с хирурическа точност и ефективност

Прочетете повече прочетете повече

Публицистът Александър Невзоров: С такава армия Русия може да бъде превзета с голи ръце дори от България

Путинските войски умеят да убиват с ракети (т.е. да са по-далеч от протвника), да грабят градове и да насилват. За това ги бива. И нищо повече засега, казва Невзоров

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени