Проф. Тодор Тагарев: Решението за военната помощ за Украйна закъсня

Няма кой насила да ни даде самолети, заяви бившият служебен военен министър

Тодор Тагарев (в средата)
Тодор Тагарев (в средата) Източник: Zonanews

"Въобще не е ставало въпрос, че някой е предложил нещо на Министерството на отбраната. Начинът, по който е форумилано това изявление, е арогантен. За да ни предложи някой нещо, ние трябва първо да поискаме. Няма как, без да поискаме, някой да дойде и да ни предложи. Едно пряко предложение без пряко искане може да се интерпретира като намеса във вътрешните работи". Това заяви бившият военен министър Тодор Тагарев в студиото на "Денят ON AIR" по повод темата за предоставяне на изтребители от Нидерландия на нашите ВВС.

Категоричен е, че няма как някой насила да ни даде самолети. Така както и, че предложението на Нидерландия реално е много добро. "От Нидерландия идва чудесна новина, която ни дава възможност да мислим по-свободно как да осигурим и контрола на въздушното пространство и транзитния самолет, който ще ние необходим, докато овладеем новите F-16. Ние сме длъжни да се възползваме, активността трябва да бъде от наша страна", призова Тагарев.

Бившият военен министър определи решението на НС за военната помощ като закъсняло. "Ние трябваше да подходим последователно, не да чакаме един месец от началото на работата на НС и да чакаме пакет да се предложи. Въпросът беше да помогнем веднага с каквото можем - с боеприпаси, снаряди за ракетни системи за залпов огън. Може да се спори за количествата, но ние такава помощ ще окажем", убеден е Тагарев.

Бившият военен министър уточни, че дали български военни ще отидат в Украйна, зависи от депутатите. И добави, че най-голяма сигурност за нашата страна дава членството ни в НАТО.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени