Проф. Тодор Тагарев: Румен Радев проявява тежка русофилия

Той допълни, че е оптимист за това, че още тази година може да видим край на войната

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: МО

Предоставянето на военна помощ за Украйна категорично няма да ни въвлече в ескалация на конфликта там. Това заяви категорично бившият служебен военен министър Тодор Тагарев по NOVA NEWS.

 

"Имаме грубо нарушение на международния правов ред от Русия, която през 2014 г. анексира Крим. Няма колебание, че имаме и морални, и юридически, и стратегически съображения да окажем помощ на Украйна”, каза Тагарев и припомни, че има решение на парламента.

 

"Решение на НС, прието с огромно мнозинство, задължаващо МС да организира изпращането на оръжие", подчерта проф. Тагарев.

 

Той коментира, че на практика Радев е показа, че не приема решението на НС и инструктира МС да не го изпълнява. "Това е тежка русофилия. Това е в противоречие с изказването му в Гърция. Радев често прави едни послания пред вътрешната аудитория, а в чужбина други. Очевидно нямаме единна политика – решението на НС трябва да се изпълнява от всички, той не само лично не го признава, но и призовава МС да не го спазва", възмути се бившият служебен военен министър.

 

Проф. Тодор Тагарев изтъкна, че страната ни може да предостави на Украйна стари съветски оръжия, за да катализира процеса на превъоръжение на армията ни.

 

"Това са прекрасни възможности. Нашите съюзници са много внимателни относно изтребители за Украйна, вярвам че ще получи такива. Русия не притежава капацитет за въздушна агресия, иначе щеше още в началото да я направи. За последните 7 месеца Русия е дала 60% жертви, изпраща жива сила, намалява въоръжението", добави Тагарев.

 

Той допълни, че е оптимист за това, че още тази година може да видим край на войната. 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени