Проф. Тодор Тагарев: Санкциите вече хапят Русия, украинската армия е много по-добре подготвена от 2014 година

Според него факторите за развитието на войната през следващите седмици са няколко

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: МС

"Зеленски е човек, който е избран лидер на своята страна, той не е Путин. За Путин дали ще има 10 000 руски войници загинали, 30 000, 50 000 – на него му е все едно", коментира пред bTV бившият военен министър проф. Тодор Тагарев.

 

По думите му именно заради това е възможно Украйна да приеме определени условия, но за момента "оръдията диктуват хода" на събитията.

 

"Аз обяснявах, че украинската армия е много по-добре подготвена от 2014 г., че украинската нация е много добре, много сплотена и, независимо че там има 20 или повече народности, всички те са готови да воюват в защита на своята родина, на своя суверенитет и на своите близки", подчерта експертът.

 

Според него факторите за развитието на войната през следващите седмици са няколко.

 

"Ще продължи ли да получава Украйна нужните боеприпаси, медицински и защитни средства – изтласкването на руските сили засега дава възможност на коридорите за снабдяване да функционират, ще влезе ли Беларус във войната", коментира той.

 

Според Тагарев Александър Лукашенко няма желание да се ангажира в конфликта въпреки натиска на Владимир Путин, защото "за Беларус това ще бъде краят на неговото съществуване като самостоятелна държава".

 

Тагарев подчерта, че "санкциите вече хапят Русия" и тя не може да си позволи дълъг конфликт. Той коментира и анонсирането си като бъдещ военен министър, само за да бъде сменен с Драгомир Заков часове по-късно: "За всички путинофили и русофили е ясно защо БСП блокираха моето назначение". 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени