Проф. Тодор Тагарев: Украйна ще възстанови всички окупирани територии

В Москва и Петербург има призиви Путин да се оттегли, заяви той

Тодор Тагарев
Тодор Тагарев Източник: МО

"Най-важното е, че сме свидетели на обрат в продължение на шест месеца. Следяхме дали руските войски напредват и доколко украинските сили успяват да отбраняват определени позиции. Сега въпросът е не дали Украйна ще удържи. Категорично ясно е, че Украйна ще удържи, не само ще удържи, но и ще възстанови всички окупирани територии". Това заяви бившият военен министър проф. Тодор Тагарев по bTV.

 

200 дни след началото на войната контраофанзивата в Украйна продължава. Той подчерта, че Украйна никога не казва какво точно възнамерява да прави като контраофанзива. Според него досега украинският президент Володимир Зеленски и командването на страната нарочно не са разкривали истинските си намерения и са провели информационната кампания така, че цялото внимание да бъде насочено на юг към Херсон.

 

"Русия очевидно се хвана на идеята, че основното контранастъпление ще е на юг. От тези, които успя да мобилизира, всички бяха изпратени там. Русия практически нямаше никакви резерви на изток, където беше нанесен ударът", каза проф. Тагарев.

 

По думите му в момента Украйна категорично има психологическо превъзходство пред Русия.  Според него за организирането на контраофанзивата си украинците много са разчитали на военната помощ от запад, особено на високоточното въоръжение.

 

Проф. Тагарев очаква, че руската офанзива ще продължи, но че кръгът около руския президент Владимир Путин е склонен да промени отношението си към войната. "Масовото население в Русия не е играло роля. В Москва и Петербург има призиви Путин да се оттегли", заяви той.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени