Проф. Владимир Чуков: България се ползва за логистика за терористични действия

Информацията за склада за оръжия е получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четиримата палестинци, арестувани в Берлин и Нидерландия през декември 2023 г.

Проф. Владимир Чуков
Проф. Владимир Чуков Източник: Скрийншот/NOVANEWS

В България е открит тайник с оръжия, които е трябвало да бъдат използвани за нападения срещу еврейски религиозни сгради в Германия. Това съобщи германският вестник "Шпигел". Има ли обаче риск за националната ни сигурност? "Очевидно България се ползва за логистика за терористични действия извън територията на нашата държава", посочи проф. Владимир Чуков в ефира на NOVA.

 

По думите на експерта е малко вероятно "Хамас" да има изградени структури у нас, но определени хора, които симпатизират на организацията, има. "Очевидно България се ползва за логистика за териристични действия извън територията на нашата държава. Малко е вероятно "Хамас" да има изградени структури у нас, но има определени хора, които симпатизират на организацията", смята той.

 

Информацията за склада за оръжия е получена чрез анализ на мобилния телефон на един от четиримата палестинци, арестувани в Берлин и Нидерландия през декември 2023 г. Те са заподозрени, че подготвят складове с оръжия, предназначени за терористични атаки по поръчка на "Хамас" в Европа.

 

В средата на месец декември германската служба е открила снимки на няколко пистолета, пълнители и други части от оръжие в мобилния телефон на един от арестуваните. Цифровите следи от снимките отвеждат разследващите до място в Южна България, където огнестрелното оръжие е "заровено в торба под дърво". Има съмнения, че подобни складове са готвени и в Полша. Твърди се, че няколко от заподозрените са пътували там многократно. Все още обаче информацията за подобни тайници в Полша не е потвърдена.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени