Проучване на "Естат": ГЕРБ взема 24,1 %, БСП – втори с 18,1 %

Поскъпването и инфлацията са основна слабост на служебното правителство

Електорални нагласи според ЕСТАТ
Електорални нагласи според ЕСТАТ Източник: Дарик радио
24,1 % от избирателите биха гласували за ГЕРБ на предстоящите избори. На второ място е БСП с 18,1 %, следвана от "Има такъв народ", която получава 15,2 % от гласовете. Четвърти остават "Продължаваме промяната", вземайки 14,3 %. ДПС получава 9,2 % от гласовете, а "Демократична България" - 7,4 %.
 
Данните са от социологическо проучване на агенция ЕСТАТ, проведено в периода 23.10 - 31.10.2021 г.чрез пряко лично интервю сред 993 пълнолетни български граждани. Изследването е финансирано и проведено по поръчка на Дарик радио.
 
Интрига за първото място няма и ГЕРБ е категоричен победител. Разликите между следващите три политически сили са сравнително малки, като всяка от тях би могла да бъде както втора, така и четвърта. Данните са устойчиви във времето, като единствено БСП леко увеличава резултата си в последните дни от провеждането на изследването.
 
ГЕРБ са най-влиятелни в малките градове и сред хората между 50 и 60 години. БСП запазва традиционните си позиции сред пенсионерите, на село и сред лицата с основно образование. ИТН са най-силни сред избирателите под 30 и в областните центрове. "Продължаваме промяната" доминират сред хората между 40 и 50 и висшистите. ДБ е с висок дял в столицата, сред 20 – 50 годишните и завършилите университет, показват данните от проучването.
 
Поскъпването и инфлацията са основна слабост на служебното правителство, а далеч по-назад остават мерките срещу Ковид или тяхната липса, кадровата политика и гражданството на Кирил Петков. Затягането на мерките срещу Ковид дразни преди всичко младите, нерешилите за кого да гласуват и избирателите на ИТН и "Възраждане".

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени