Проваленият Орешарски "помагал" на Стефан Янев за назначенията! Чудно ли е, че напълниха администрацията с хора на Черепа!

Пламен Орешарски е сред групата служители на задкулисието, с дълга, верноподаническа и много дълбоко заложена им като мислене система на решения и поведение

Пламен Орешарски на парламентарен контрол, 4 юни 2014 г.
Пламен Орешарски на парламентарен контрол, 4 юни 2014 г. Източник: БГНЕС

Антон Тодоров

Бившият министър-председател и финансов министър Пламен Орешарски е станал съветник на служебния премиер Стефан Янев. За съветник е бил поканен и бившият премиер Иван Костов, но той отказал да се ангажира с правителството, назначено от Румен Радев, съобщава "24 часа". Идеята на Янев била двамата да го съветват именно в качеството си на хора, които са заемали поста министър-председател и са управлявали.

 

Пламен Орешарски е приел предложението и вече работи като съветник от края на миналата седмица. Неговата роля до момента била да дава мнение по размествания в администрацията и по назначенията на хора на високи позиции в държавни агенции. Освен това бившият премиер имал ценен опит и по отношение на подготовката на стратегически проекти, които да бъдат оставени евентуално на следващо редовно правителство след изборите на 11 юли.

Кой е Пламен Орешарски? Когато прочетете всичко, което следва оттук-нататък, нека само разумът и чувството за самосъхранение Ви води. Да се докара един Фигурант на власт и да се позволи на един велинградско-дубайски Череп да си има правителство, е върховно национално самоунижение и демонстрация, че нещата в отечеството са напълно изтървани. Племето е виновно, никой друг. То гласува безпаметно и самоубийствено. Така мисля аз.

 

Пламен Орешарски е сред групата служители на задкулисието, с дълга, верноподаническа и много дълбоко заложена им като мислене система на решения и поведение. Съдете сами: през  1993 г. този човек става директор на "Държавно съкровище и дълг" в Министерство на финансите, т.е. позицията си в българския елит той дължи на правителството на Любен Беров, което беше наречено след  време "правителство на мафията". Никой вече даже и не спори по това определение. След това продължава да служи на ортодоксалното комунистическо управление на Жан Виденов – прословутата му всеядност явно е дълбоко заложена в него, след като е част от публичния му профил още тогава.

 

През 1997 г. той ловко се преориентира или го преориентират и Орешарски вече е "седесар". Това е само началото. На какво ще станем свидетели след това, е трудно да предположи и най-възпалената откъм идеи за политико-финансови магарии глава. През 1997-2001 г. Орешарски вече е член на Управителния съвет на Българската консолидационна компания и на "Булбанк".  

През този период Пламен Орешарски като зам.-министър на финансите работи в тясна връзка със "Зетя". Така беше прякора тогава на един друг зам.министър, Христо Михайловски, зет на тогавашния председател на парламента Йордан Соколов. Двамата са в борда на Насърчителна банка. След време Орешарски ще му върне услугата – по времето на Станишев, Христо Михайловски ще стане шеф на Българска агенция за кредитен рейтинг. 

 

Пламен Орешарски и Христо Михайловски в Насърчителна банка
Пламен Орешарски и Христо Михайловски в Насърчителна банка Източник: Zonanews

Бизнес съдружията на Пламен Орешарски са нещо, което трябва да концентрира вниманието на анализаторите. Там се крие истината за много от решенията му, кариерните развития и поведение, докато е инсталиран на една или друга позиция в публичната власт. Нека кажа нещо много ясно – подобни политически бояджии са основният инструмент на българското задкулисие в тъмните му дела. Докато това не се осъзнае и не се превърне в мотивационен фактор, който да подтикне прочистване на политическия и административен елит от тях, нищо в страната ни няма да стане такова, каквото е в нормалния свят.

 

Сред съдружниците на Пламен Орешарски виждаме лицето Георги Агафонов. Кой е той ли? Моля Ви, това е едно от знаковите лица на българския преход, физиономия, която трябва да действа като сигнално червено за публиката. Нещо като простото правило "Не подкрепям никой, който е свързан с тези лица на мръсния български преход". Орешарски е свързан, чрез съдружие във фирмата "Тръстинвест" с този човек. Георги Агафонов е бивш агент на ДС, с псевдоним "Здравков", работил за Трето управление на ДС, съдружник на Илия Павлов. Ето, че отново като пехотни мини започнаха да изскачат куки, веднага щом започнем проверка на едно или друго лице, кандидат за властта. Братът на Пламен Орешарски, Милети, бивш директор на Софийския затвор също е бивш агент на Държавна сигурност -бил е резидент с псевдоним "Заимов" към МВР-ДС в Кюстендил.

 

Пламен Орешарски и Георги Агафонов съдружници в Тръст инвест
Пламен Орешарски и Георги Агафонов съдружници в Тръст инвест Източник: Zonanews

А сега черешката на тортата: Пламен Орешарски е сред най-близките креатури на Васил Божков-Черепа. Връзките на Орешарски с Божков се появиха още през 2003 г., когато той като кандидат за кмет на София от СДС направи нерегламентирана среща в офиса на "Нове холдинг". Няма да скрия, че съм еднин от хората, които заедно с тогавашния член на ръководството на СДС-София Боби бориславов засякохме това и го транслирахме до тогавашния председател на СДС, която светкавично оттегли Орешарски като кандидат-кмет на СДС в столицата. Задкулисието не остави своето протеже на сухо - само след няколко години Орешарски цяфна като финансов министър в тройната коалиция. Диалектика!

 

Пет-шест години по-късно тази теза намери много сериозно потвърждение в думите на един много информиран човек. Георги Кадиев, който беше заместник на Орешарски в МФ през мандата на тройната коалиция. По повод искането на министъра Пламен Орешарски за намаляването на данъка върху хазарта, Кадиев каза следното: "Един човек в качеството си на министър се опитва да прокрадва привилегии за хазарта, надявайки се, че никой няма да забележи". Той обвини Орешарски, че прикрива далаверите на тогавашния шеф на НАП, както и, че разсрочва неплатени данъци на Валентин Захариев. 

 

На 16 юни 2008 г. тогавашният вицепремиер Меглена Плугчиева нарежда на Пламен Орешарски да предаде скандален доклад на международния одитор KPMG за усвояване на парите по програма ФАР у нас. Пламен Орешарски го е засекретил, защото там има преки обвинения срещу него и още двама от червените министри - Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев, които са в управителния съвет на пътния фонд, заедно с Орешарски. Тази проверка е поръчана след скандала с шефа на пътния фонд Веселин Георгиев уредил сделки за 164 млн. лв. за роднински фирми.

 

Отчетени са 14 случая на конфликт на интереси. Един от най-драстичните е с фирма "Инфрастрой 2001" получила обществени поръчки за 102 млн. лева. Съдружници в тази фирма са Васил Божков чрез фирмата "Латис" и братя Галеви чрез фирмата "Сити ассетс мениджмънт" В тази фирма на Галеви участват и Христофорос Аманатидис, известен повече като Таки и Феодор Феодоров, бизнесмен от Перник.  Според доклада фирми от консорциума" Пътни строежи и Мостстрой" са получили поръчки за 11.7 млн. евро по проекта "Магистрала Марица" в района на Ново село.

 

Докладът на KPMG
Докладът на KPMG Източник: Zonanews

Тези фирми също са с участието на Васил Божков и са печелили търгове, въпреки че не отговарят на необходимите условия. В документацията по тях липсват оферти, договори и анекси  на фирмите, получили поръчките. Според доклада на KPMG, фондът, който се управляваше тогава от Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев е раздавал пари без документи и някои фирми са получавали плащания по спечелени проекти за неизвършена работа, без дори да са кандидатствали. Фондът е удължавал срокове за изпълнение на поръчките, разрешавал е необосновано оскъпяване и е правил още една дузина магарии.

 

Станишев дали има предвид тези опитности на Орешарски, когато каза преди осем години следното: "Кой човек от нашите листи в най-добра степен олицетворява предсказуемост, икономическа компетентност, добра реализация на бюджета, икономически ръст. Лицето е водачът на листата във Варна Пламен Орешарски". Аз пък ще кажа, че Орешарски е непредсказуем в своята предсказуемост – никога не знаеш с колко ще "натовари каруцата" на такива като Черепа и компания.  

А най- удивителното е, че по отношение на поведението и политиката на такива като Радев, Орешарски и сие част от българските избиратели не престават да прилагат формулата на д-р Джонсън за втория брак - победа на надеждата над опита.

 

 

 

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени