Путин - терорист № 1

Терористичната тактика на руската държава е обречена, пише Виктор Андрусов

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: NRC

Виктор Андрусов, директор на Украинския институт за бъдещето, анализатор и публицист
Главред

 

Путин се страхува да изглежда слабак. Това е една от най-силните негови фобии. Но прилагането на терор от руската армия срещу мирното население на Украйна е именно признание за фактическа слабост. Обяснявам. Прилагането на терор в повечето случаи е метод, който използва по-слабата страна в даден конфликт. Онази страна, която не може да достигне желаемия резултат и цели в директно противостояние. В нашия случай - на бойното поле, където воюват две армии. Въпреки превъзходството в "жива сила и техника" и в мащабите на боекомплектите, армията-агресор за четири и половина месеца война така и не се приближи особено до постигане на целите си (декларативни и реални), заради които тази война беше започната. 

 

Има някакви относителни тактически постижения, които дори на руската пропаганда с целия й потенциал й е трудно да раздуха. А през последните седмици благодарение на новото оръжие от нашите съюзници, в частност, от "хамър" (както ги наричат самите наши врагове) ВСУ нанесе цяла серия от болезнени удари по агресора. И това е само началото. Путин, неговото обкръжение и неговите генерали разбират това. Или поне го чувстват. Поради това започнаха фактически терористични актове - масово убийство на гражданското население. Те разчитат да увеличат мащаба на страха в цялото (украинско, бел. ред.) общество, за да започнат украинците да притискат политическото ръководство и да настояват за "прекратяване на войната", т.е. на практика да капитулират пред исканията на Кремъл. 

 

Но Путин не познава Украйна (ако я познаваше, той нямаше да нападне през февруари). Вместо страх, паника и отчаяние, които се опитват да посеят руските терористи, ние единствено засилваме своята ярост, жажда за възмездие и справедливо наказание на убийците. Страхът - това е нещото, с което Путин управлява Русия. Но срещу Украйна тази технология няма да мине. Терористичната тактика на руската държава е обречена. А Путин, който започна със закани да "трепе терористите в кенефа", в края на своята кариера и живот сам се превърна в терорист № 1.

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени