Радев отново се провали и провалът му отново е в партийното строителство

Хората на Радев са в цайтнот и едва ли ще се явят на предстоящите парламентарни избори

Кирил Петков и Румен Радев
Кирил Петков и Румен Радев Източник: Zonanews

Замисленото като пълноценен политически проект Движение "Трети март" едва ли ще се реализира. Намерението да се формира партия, която да използва като база рейтинга на Радев, вероятно ще се провали за пореден път.

 

Според източници, близки до президента, желанието на левите евродепутати да има такава партия и тя да бъде оглавена от Петър Витанов, срещало силен отпор от конкуренцията, работеща на терен у нас. В нея са както бивши служебни министри, така и настоящи съветници на Радев. Битката за надмощие между двата лагера изяла ценното време, както и противоречивите прогнози за резултатите от такъв проект.

 

В началото на март Петър Витанов обясни, че не са си поставяли амбициозни цели: "Това движение имаше една-единствена цел, а именно - да запази Трети март като националния празник на България. Не сме си поставяли по-амбициозни цели. Този инициативен комитет успя да каптира цялото обществено недоволство, предизвикано от нерационалните предложения за промени в Конституцията, които минаха с лека ръка. Единственото, което не успя да бъде материализирано, беше промяната на националния ни празник. ... Движение "Трети март" сега не се занимава с нищо, защото то изпълни делото, за което беше създадено".

 

Това негово изявление обаче влиза в противоречие с тезата на самия Радев, според когото "българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали".

 

В миналогодишното си слово на връх Шипка президентът изрази увереност, че появата на алтернатива е неизбежна, защото "хората са възмутени от схемите, от назначенията, офшорките, провала в европейската ни интеграция, от апартаменти с асансьори и от безотговорно управление".

 

Преди година Радев изглеждаше напълно уверен и излъчваше ясни сигнали, че е готов да застане зад нов политически проект. Защитата на Трети март като национален празник беше просто една кауза, около която да се обедини по-широка маса от хора.

 

По тогавашната неофициална информация беше сигурно, че до 3 март 2024 г. Партията ще е готова и ще участва на евровота през юни. Потвърждение в тази насока имаше от редица авторитети, включително и от бившия шеф на Стратегическия съвет на президента проф. Александър Маринов.

 

Не закъсняха и практически действия – Весела Лечева регистрира в Патентното ведомство търговската марка "Движение Трети март" и я запази за 10 години. Това също не съвпада с тезата на Витанов, че движението си е свършило работата.

 

Няма партия "Трети март", заяви в интервю преди месец съветникът на Румен Радев по правните въпроси и бивш служебен министър на правосъдието Крум Зарков. "За нова партия на президента говорят основно опонентите му. Самият той каза, че ако има такова нещо, ще го обяви. Чули ли сте да го обяви?", попита още Зарков.


Източник: Евелина Гечева, "Труд"

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени