Радев в ролята на Мефистофел, Кирил Петков в тази на канарчето

На Радев му трябваха двама подобни симпатяги, които хем да успят балъците, че им дава промяна, хем да бъдат поставени на амбразурата

Румен Радев и Кирил Петков
Румен Радев и Кирил Петков Източник: Zonanews
Живка Кехайова, Zarata.info

Все по-ясно става, че Радев е подвел Кирил Петков, а не Кирил Петков – Радев.
Прав е Харалан Александров в разсъжденията си, че в тази абсурдна ситуация  вината на Кирил Петков е, че се е оказал прекомерно наивен за човек, който смята да управлява държава. Докато симпатичната на мнозина муцунка на Петков му беше нужна, Радев изглежда е успявал да го котка с обещание за закрила, прекрасно знаейки, че такава е невъзможна. Кирил Петков пък, все едно е паднал не от Канада, а от Марс, изглежда му е вярвал. Между другото този човек явно има проблеми с вярата.
 
Вярвал, че като подаде молба за отказ от гражданство, може да не чака документа, който валидизира този отказ. Айде, бе? Ами ако Канада бе изнамерила при проверката си, че Петков има данъчни, или криминални проблеми (точно за такава проверка е нужен въпросният срок), нали щеше да си го съди като канадец и хич нямаше да го пита какъв се чувства? Подписал и декларация до президента – чрез нея Радев си е вързал гащите, а Петков не успял да забележи, че неговите са свалени – т.е. подписал е документ с невярно съдържание.
 
Вярвал, че като внесе декларация, че е излязъл от бордовете на фирмите си и от самите тях – това е достатъчно, нищо, че все още не е  – втори документ с невярно съдържание. И Радев пак е чист, а Петков не. То и аз може да вярвам, че съм принцесата на Монако и даже декларация да им пратя, но не мисля, че ще ми се вържат. Въпросът е тъп ли е Петков, или е бил прекалено силно мотивиран от Радев да си остави гърба незащитен?
 
Не че и двете не говорят зле за него, но елементарната логика показва, че Радев е в ролята на Мефистофел, а Кирил е канарчето. Защото колкото и Петков и Василев да са искали да влязат във властта, всъщност на Радев му трябваха двама подобни симпатяги, които хем да успят балъците, че им дава промяна (на по-умничките не би им хрумнало да чакат промяна за добро чрез Радев), хем да бъдат поставени на амбразурата, за да защитят с телата си президента, ако нещо се обърка (без да знаят за втората задача).
 
А то толкова нещо се обърка за половин година, че ако преди гледахме: "Куче влачи, диря няма", сега направо станахме действащи лица едновременно в "Мъртва зона", "Змии в самолета" и "Разруха" (приемай заглавията буквало, не в контекста на творбите). И ето, днес Конституционният съд очаквано отсече: "Указът на президента Румен Радев от 10 май за назначаването на Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство на Стефан Янев, е противоконституционен".
 
Решението e прието с  единодушие11 гласа. Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение (не по отношение на казуса, а по допустимостта на иска). Ключов документ, обусловил това очаквано решение, беше сертификатът от канадските власти, че Петков престава да е канадски гражданин от 20 август, тоест към датата 10 май той е бил с двойно гражданство, въпреки че е декларирал собственоръчно, че има само българско.
 
Обявеният за противоконституционен указ е от тези, които имат обратно действие. Тоест – атакуваната част е изначално недействителна, което означава, че Петков не е бил министър. Понеже за един много голям сегмент българи Андрешко е герой, а престъпникът мъжкар – образ за подражание, имиджът на Радев в предизборната кампания едва ли много ще пострада. Юридически той не носи отговорност – в него са декларациите на Кирил Петков, а морално – ами хитър бил, надцакал го – ще кажат симпатизантите му.
 
Колкото и вярващи като самия Кирил да го харесват, периферията, която разчиташе да привлече извън елементарно симпатизиращите му, за да има що-годе сериозна политическа сила, днес си отиде окончателно. Част от тази периферия окончателно ще го възприема като далавераджийче и лъжец на дребно – поне на едро да беше, а другата част като наивника, когото са прикоткали и прецакали. А българинът гласува за идиоти, гласува за глупаци, за некадърници, за откровено откачени, но не и за наивници.
 
В изявлението си днес Петков каза, че много бързал да спаси страната си и щял да продължи да я спасява. И понеже много говори без да премисля и винаги бърза, пак гаф – половината, изредени от него проблеми, заради решаването на които които станал закононарушител, всъщност бяха причинени от неговото правителство, пък той явно не помни: спирането на строителството на "Хемус" и блокиране на строителството на "Тунела под Шипка", което не стига, че се мота десетилетия, ами тъкмо го докараха до финал и новичките му теглиха ножа. За енергетиката – да не говорим.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени