Рашистите плащат огромна цена за опитите си да напреднат в Донбас

Кремъл продължава да полага усилия за цензуриране на инакомислието чрез тактики за сплашване на обществото

Убит руски войник
Убит руски войник Източник: Getty Images

Скъпоструващата военна кампания на Русия в Украйна вероятно значително е изчерпала резервите от руско оборудване и жва сила, необходими за поддържане на успешна широкомащабна офанзива в Източна Украйна. Това се посочва в дневния анализ на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

 

Министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс заяви пред Би Би Си, че Обединеното кралство не е виждало руско "струпване на сили, които да пробият в голяма офанзива", и отбеляза, че сега руснаците се опитват да напреднат в Донбас на огромна цена.

 

Уолъс изчисли, че Русия може да е ангажирала до 97% от армията си във войната в Украйна и че бойната ѝ ефективност е намаляла с 40% поради "почти първото ниво на изтощение от Първата световна война", което измерва руския напредък в метри в атаки на човешка вълна.

 

ISW не може да потвърди независимо оценките на Уолъс, но забележката му, че Русия не разполага с достатъчна механизирана бойна мощ за пробив, съответства на предишни оценки на ISW, според които конвенционалната руска армия трябва да претърпи значително възстановяване, преди да възстанови способността си да води ефективна маневрена война.

 

Наблюденията на Уолъс също така предполагат, че Русия не разполага с неизползвани боеспособни резерви, способни да извършат мащабна офанзива, каквато е и оценката на ISW.

 

Невъзможността на Русия да регенерира изразходваните механизирани превозни средства в краткосрочен план допълнително ограничава руските възможности за водене на маневрена война. Международният институт за стратегически изследвания (IISS) съобщи, че Русия е загубила около 50% от своите танкове Т-72Б и Т-72Б3М и много танкове Т-80, което принуждава руските сили да разчитат на по-старо оборудване.

 

Подобни мерки едва ли ще увеличат капацитета на руската отбранителна промишленост за бързо и мащабно производство на танкове и със сигурност няма да го направят навреме, за да повлияят на резултата от настоящата руска офанзива или на украинската контраофанзива, започнала през следващите месеци.

 

Навременното снабдяване на Украйна с танкове и бронирани машини от страна на Запада би намалило още повече способността на Русия да води механизирана война, тъй като тя се бори да възобнови отбранителното си производство в близко бъдеще.

 

Украйна продължава да разполага с възможност да започне мащабни контраофанзиви през следващите няколко месеца, но способността ѝ да го направи зависи до голяма степен от скоростта и мащаба, с които Западът ѝ предоставя необходимите ресурси, особено танкове и бронирани машини.

 

 Малко вероятно е руският президент Владимир Путин да обяви мерки за по-нататъшна ескалация на войната в Украйна, нови мащабни руски мобилизационни инициативи или друга важна политика в планираното си обръщение към Федералното събрание на Русия на 21 февруари.

 

Обръщението на президента към Федералното събрание, отправено към руската Държавна дума и Съвета на федерацията, е годишна реч, въведена в руската конституция през февруари 1994 г., която е приблизително еквивалентна на годишната реч на президента на САЩ "За състоянието на съюза".

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви на 15 февруари, че руските федерални телевизионни канали ще отделят един час за излъчване на обръщението на Путин към Федералното събрание на 21 февруари.

 

Руските военни неуспехи в Украйна продължават да лишават Путин от възможността да представи военните си успехи пред руската общественост. Руските военни не са постигнали значителен оперативен успех в Украйна от превземането на Северодонецк през юли 2022 г. насам.

 

Оттогава украинските сили са освободили почти 18 000 кв. км територия. Възможно е Путин да е насрочил обръщението към Федералното събрание с очакването, че руските сили ще си осигурят поне тактически успех в района на Бахмут, въпреки че руските сили са спечелили само около 500 квадратни километра в района на Бахмут при интензивни кампании от 4 юли 2022 г. насам, като същевременно са понесли изключително много жертви.

 

Путин би могъл да обяви началото на последваща мобилизационна вълна, въпреки че повечето показатели и оценки сочат, че той няма да го направи в момента. Кремъл продължава да полага усилия за цензуриране на инакомислието чрез тактики за сплашване на обществото.

 

Председателят на Съвета на федерацията на Русия Валентина Матвиенко предложи на 15 февруари федералният надзорен орган по комуникациите Роскомнадзор да публикува списък с каналите на Telegram, които са враждебни на Русия, и да обозначи тези канали с икони, указващи този статут.

 

Кремъл не е в състояние да принуди Telegram да въведе тези икони и изглежда не желае да блокира Telegram, който проруските военни блогъри използват активно, за да говорят с руския народ.

 

Вместо това списъкът вероятно има за цел да сплаши руската общественост и да я накара да се въздържа от участие в съдържание, което Кремъл смята за опасно за руската сигурност.

 

Свързан с Кремъл военен блогър твърди на 15 февруари, че Иран и Русия създават и обменят технологии за високопрецизни бомби, ракети за безпилотни летателни апарати и бойни самолети. Военният блогър твърди, че Русия се е съгласила да закупи над 100 000 ирански артилерийски и минохвъргачни снаряди и особено 152-милиметрови снаряди.

 

Блогърът Рибар заяви, че Иран разполага с големи запаси от 122-милиметрови снаряди за гаубици D-30 и ракетни системи за залпов огън BM-21 Grad (MLRS).

 

Военният блогър изказа предположение, че Русия може да използва ирански пълномощници и партньори в Иран, Ирак, Сирия и други неназовани държави, за да се бият в Украйна.

 

Основни изводи

  • Скъпоструващата военна кампания на Русия в Украйна вероятно значително е изчерпала руските резерви от оборудване и жива сила, необходими за поддържане на успешна широкомащабна офанзива в Източна Украйна.
  • Невъзможността на Русия да възстанови изразходваните механизирани материали в краткосрочен план допълнително ограничава възможностите на руската армия за водене на механизирана маневрена война.
  • Малко вероятно е руският президент Владимир Путин да обяви мерки за по-нататъшна ескалация на войната в Украйна, нови големи руски мобилизационни инициативи или друга значима политика в планираното си обръщение към Федералното събрание на Русия на 21 февруари.
  • Руските сили продължиха настъпателните си операции северозападно от Сватев и по линията Сватев-Кремина.
  • Руските сили продължиха настъпателните операции около Бахмут, по западните покрайнини на град Донецк и в западната част на Донецка област.
  • Руски източници намекнаха, че украинските сили може да държат позиции на източния (левия) бряг на река Днепър в Херсонска област, въпреки че МСС не е наблюдавала потвърждение на твърдението.
  • Кремъл продължава да финансира военните си усилия в Украйна от регионалните бюджети.
  • Руското правителство продължава да интегрира допълнително окупираните територии в руските управленски структури.

Превод: News.bg

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени