Румен Радев незабавно да уволни Бойко Рашков, зове конституционалистът Георги Марков

ГЕРБ да е готов да излезе на улицата, препоръчва Марков

Георги Марков пред катедралата в Будапеща
Георги Марков пред катедралата в Будапеща Източник: Zonanews

В остър пост в своята страница във Фейсбук конституционалистът Георги Марков настоя президентът Румен Радев да уволни силовият вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков. 
Аргументите на бившият конституционен съдия са следните:
"Президентът е държавен глава и има конституционно задължение да олицетворява единството на нацията, според член 92, алинея първа от основния ни закон. Това важи в още по-голяма степен в хипотезата, когато в парламентарната Република България, поради политическа и парламентарна криза Народното събрание е разпуснато. България е под президентско управление. Държавният глава е длъжен,както той, така и неговите министри, да съблюдават върховните конституционни принципи на България, залегнали в преамбюла на Конституцията. Там, като върховен принцип, са издигнати правата на личността, нейното достойнство, нейната сигурност. Държавният глава, точно според тези разпоредби на Конституцията, има неотменим дълг да пази националното единство на България.
Какви са тези думи на вътрешния министър и вицепремиер на България за "бивши хора"? Когато на 14 декември 1989 година десетки хиляди софиянци свалихме член Първи от Живковата тоталитарна конституция, не сме си помисляли да обявяваме за "бивши хора" членовете на Българската комунистическа партия.
В България не е имало, няма и няма да има премиери, които да са замесени в канибалски истории и в човекоядство.
Ако държавният глава е истински президент, следва да уволни министър Рашков и да назначи на неговото място друг.
Поведението на Рашков е провокация към българската демокрация. ГЕРБ да е готов да излезе на улицата.
П.С. Не е лошо държавният глава да прочете специално тълкувателно решение №20 от 1992 година на Конституционния съд. В него изрично е записано, че служебното правителство има ограничени правомощия, които се свеждат изключително и само до текущата управленска дейност във вътрешна и външна политика на България и подготовката на изборите. Защото служебното правителство не е избрано, а назначено. Неговият мандат не следва от парламента, който да упражнява върху него политически контрол, а от държавния глава. Заради това и то е правителство по служба".

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени