Румяна Коларова: Трифонов нека знае, че експертните кабинети се помнят като генератори на организирана престъпност

Не виждам как ще се формира мнозинство, коментира Коларова

Румяна Коларова
Румяна Коларова Източник: Прессекретариат на Президента

Трифонов е опитал да предложи тип експертен кабинет, но българската история помни подобни кабинети като генератори на организирана престъпност, на "впили се в публичните ресурси бизнес мрежи". Няма експертно правителство. В България такова ще бъде тип прикрито коалиционно правителство. Всяка партия трябва да е предпазлива, когато става дума за такава формулировка. Това коментира пред БНР политологът проф. Румяна Коларова. Според нея ако има правителство, по-вероятно е то да е по-различно от предложеното от Станислав Трифонов.

 

"Ако се стигне до формиране на парламентарно мнозинство, което е най-важното, би трябвало да се очаква, че ще се променят и съставът, и приоритетите на правителството. Големият въпрос е дали ще се формира работещо парламентарно мнозинство", смята тя. Според проф. Коларова ново име на кандидат-премиер трябва да не е обвързано с НДСВ и не трябва да е човек с частен бизнес, с вид зависимости. "Трябва да е човек с профила на Огнян Герджиков - с висок професионален статус, с управленски опит. Важно е и да е публична фигура. Да има добра репутация. Когато се номинират министър-председатели, трябва да са достатъчно зрели", каза още тя.

 

"И трите партии на протеста претендират да заемат местата на партиите на статуквото. ИТН претендира да стане голямата дясна партия. ДБ претендира да бъде автентичната либерална партия. Мая Манолова е лявоцентристка коалиция. Това е голям разлом между тези две групи партии. Би могло да се търси обща платформа, най-лесно това би могло да стане чрез БСП, но от гледна точка на ИТН е недопустимо. Затова не виждам как ще се формира мнозинство", скептична е проф. Коларова.

 

По думите й българските политици трябва да се научат да правят коалиции: "Едно от условията е предизборно да се позиционираш така, че да отвориш възможността за коалиране, без да залагаш на много рискови и малко вероятни резултати. В новия парламент т.нар. "партии на протеста" заложиха на желанието за самостоятелно мнозинство. Хубаво е, че не го постигнаха, защото, ако имаха самостоятелно мнозинство и г-н Трифонов се прояви по същия като в понеделник, усещането за крах и провала щеше да бъде по-силно".

Още от "Мнения и анализи"

Последни новини

Най-четени