Русия няма потенциал за провеждането на няколко настъпателни операции

Руските твърдения, че в края на януари силите на РФ са постигнали териториални успехи в Запорожка област, са били информационна операция, целяща да разколебае украинските сили, отбелязват от ISW

Руски военни
Руски военни Източник: Telegram

РФ не притежава потенциал и възможности за провеждането на няколко големи настъпателни операции. Това се казва в ежедневния доклад на Института за изследване на войната във Вашингтон. 

 

Анализаторите от ISW подчертават, че е малко вероятно руските настъпателни операции да бъдат насочени към град Запорожие от западната фронтова линия Донецк - Запорожие, тъй като руските военни продължават да се подготвят за настъпление в западната част на Луганска област.

 

ISW продължава да наблюдава прехвърлянето на руска военна техника и елитни части, както и подготовката на логистиката в окупираната Луганска област, което потвърждава западните, украинските и руските прогнози за офанзива на запад от Луганска област - Бахмут.

 

Съветникът на отстранения украински кмет на Мариупол Петро Андрюшенко заяви, че руските войници в Мариупол казват на местните жители, че руските военни са наредили настъпателни операции срещу Въгледар, районите югозападно от Бахмут, град Запорожие и Запорожка област.

 

Андрюшенко допълни, че Русия също така струпва сили в казарми и населени места по пътищата, водещи към фронтовите позиции, и че РФ е докарала допълнително 10 000-15 000 военнослужещи в Мариупол и покрайнините му.

 

Андрюшенко отбеляза, че според информацията руските сили разполагат с 30 000 военнослужещи в по-голямата част на Мариупол. ISW продължава да оценява, че Русия съсредоточава войски и военна техника за провеждане на решителна офанзива в западната част на Луганска област и района на Бахмут.

 

Западни и украински военни представители неведнъж са отбелязвали, че руските сили вероятно създават условия за достигане на границите на Луганска и Донецка област - цел, която началникът на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов също очерта на 22 декември.

 

ISW продължава да наблюдава прехвърляне на руска военна техника и елитни части и подготовка на логистиката в окупираната Луганска област, което подкрепя западните, украинските и руските прогнози за настъпление в западната част на Луганска област - Бахмут.

 

Руски източници твърдят, че в края на януари руските сили са постигнали териториални успехи в Запорожка област - твърдения, които според ISW са били информационна операция, целяща да разколебае украинските сили преди решителната офанзива на изток.

 

Андрюшенко и преди е заявявал, че руски официални лица ограничават достъпа на жителите на Мариупол до информация с неруски произход и представят невярно ситуацията на фронтовата линия, така че руските сили, разпространяващи слухове за нападение срещу град Запорожие, може да са продължение на такива информационни операции.

 

Андрюшенко също така постоянно съобщава за увеличаване на руските сили в Мариупол през различните етапи на войната и отбелязва, че руските сили използват града като военна база поради близостта му до Русия.

 

Русия не е показала, че е в състояние да проведе множество големи настъпателни операции, които биха били необходими за едновременното достигане на административните граници на Донецка област и превземането на град Запорожие.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени