Русия няма шанс да победи НАТО в пряк военен сблъсък показва сравнение на силите и възможностите им

След Студената война НАТО стана много по-силна и от Съветите остана само Русия

НАТО-Русия
НАТО-Русия Източник: Zonanews

При конвенционална война между НАТО и Русия, Москва няма никакъв шанс да победи Алианса. Руската армия отстъпва както количествено, така и качествено на въоръжените сили на западните съюзници. Това пише в обширен анализ украинското издание Obozrevatel.

 

След Студената война НАТО значително укрепи своята мощ, а тогавашните му противници, СССР и Варшавският договор, престанаха да съществуват. Държавите от Източна Европа, балтийските страни, а отскоро и Финландия и Швеция станаха членове на Алианса. От някогашния СССР остана само Русия без съюзните републики (единствено Беларус е пряк съюзник на Руската федерация), съответно преките линии на съприкосновение бяха изтласкани далеч на изток. Следователно, едно сравнение на военните възможности на НАТО и Русия ярко илюстрира значителното количествено превъзходство на Алианса, да не говорим за превъзходството в качеството, демонстрирано от западните оръжия и техника по фронтовете на руско-украинската война. 

 

Учение на НАТО
Учение на НАТО Източник: МО на Полша

Сухопътният компонент на НАТО частично превъзхожда Русия

Така общият брой на войските на НАТО достига почти 6 милиона срещу 1 милион 330 хиляди в Русия, която инкасира огромни загуби на личен състав по време на войната. Освен това, броят на резервистите и паравоенните формирования на НАТО е 2 милиона 400 хиляди души срещу 500 хиляди в Русия. В сухопътния компонент има приблизителен паритет в броя на танковете и всички видове артилерия (около 12 13 танка и около 150 40 артилерийски единици и за двете), но НАТО има тройно предимство в броя на бронираните бойни машини (ББМ) - около 150 хиляди единици срещу 40 хиляди за руснаците. В същото време статистиката не отчита параметрите на руските загуби във войната, които според най-консервативните данни надхвърлят 13 хиляди единици техника, от които повече от 2500 танка и около 1500 единици артилерия.

 

Самолети F-35
Самолети F-35 Източник: Pixabay

Пълното предимство на НАТО във въздушната мощ и морските способности

Сравнението на капацитетите във високотехнологични области като флота и бойната авиация демонстрира огромното предимство на НАТО пред Русия. Общо флотът на страните от Алианса имат над 2100 кораба, докато Руската федерация има около 590 единици. От този брой НАТО има От тях НАТО има над 300 бойни ракетни кораба срещу 112 на Русия, 143 подводници срещу 70 на Русия и най-важното – 19 самолетоносача срещу 0 на Русия. Руснаците са в още по-лошо положение с военната авиация, чиито загуби във войната вече наближават 300 самолета. В същото време авиацията на НАТО разполага с повече от 20 000 самолета, включително над 5000 изтребители и щурмови самолети, както и около 8600 хеликоптера. Руските ВВС разполагат с около 4000 самолета и 1500 хеликоптера, от които около 1400 самолета и 500 хеликоптера са бойни.

 

Американският самолетоносач
Американският самолетоносач "Gerald R. Ford" (CVN 78) Източник: Twitter

Ако Украйна успешно се бори с Руската федерация с ограничен брой западни оръжия, тогава на какво е способно използването при военен конфликт на НАТО и Русия на пълните способности на Алианса?

Както беше отбелязано по-рано, опитът от почти две години пълномащабни руски операции срещу Украйна, чиято армия значително отстъпва на врага по отношение на броя на военната техника и ракетните оръжия, които почти не съществуват, дава основание за следното заключение. От лятото на 2022 г. въоръжените сили на Украйна започнаха да получават западна артилерия, РСЗО и бронирани машини. С тези ограничени ресурси тя успя не само да се спре настъплението на противника, но и да го прогони от Киевската, Черниговската, Сумийската, Николаевската и Харковската области, както и да освободи Херсон. С получаването на западни танкове, бойни машини на пехотата и противовъздушна отбрана през 2023 г. стана възможно напълно да се спрат руските опити за завземане на нови територии, а ограничен брой ракети Storm Shadow и ATACMS направиха възможно нанасянето на значителни загуби на руския флот и авиация. В същото време Украйна все още не е получила бойни самолети, хеликоптери и ракети с голям обсег от западните съюзници, които дори в ограничени количества ще представляват голяма заплаха за руските войски. Затова силите на НАТО, въоръжени с хиляди съвременни самолети, хеликоптери, кораби, да не говорим за танкове и бронирани бойни машини, са способни да нанесат непоправими загуби на руската армия, ако се използват правилно.

 

Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS
Балистични ракети, ракетен комплакс ATACMS Източник: US Army

Пълното въздушно превъзходство е основната доктрина и ключът към успеха на НАТО

В същото време трябва да се отбележи, че Украйна дори не се е приближила до авиационните и най-важното - ракетните способности, които НАТО има. При хипотетичен военен сблъсък НАТО не би имал ограничения, подобно на въоръжените сили на Украйна, за нанасяне на удар дълбоко в Русия. Ако дори ограничените възможности на въоръжените сили на Украйна дават възможност периодично да се нанасят успешни удари по руския флот, бази, складове, военно-промишлени комплекси и Кримския мост, тогава масовото използване на далекобойни средства на НАТО (ракети, бомби, дронове) с въздушно и морско базиране гарантирано ще унищожат Балтийския и Черноморския флот на Руската федерация, да не говорим за летища и други военни обекти в западната част на Русия.

 

Дрон MQ-9 Reaper
Дрон MQ-9 Reaper Източник: Pinterest

Доктрината на НАТО за въздушна война разчита изцяло на сценария за дистанционно унищожаване на вражеската противовъздушна отбрана, флоти, летища, бази и складове, последвано от преход към унищожаване на вражеските сухопътни сили и военно-промишления комплекс от въздуха. Именно това разбиране спира военно-политическото ръководство на Русия от пряк сблъсък с НАТО в конвенционална война, където няма шанс за поражение на Алианса. Затова в следващата статия ще се опитаме да симулираме хода на евентуална война между руснаците и Алианса, ако Кремъл реши да предприеме такава самоубийствена стъпка.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени