Руската църква води към ада, тя не само заявява "Подкрепяме Путин", а директно наставлява войниците, формира войнстващ, агресивен мироглед

РПЦ напълно се отдалечава от християнските ценности, превръща се в заплаха не само за украинския православен свят, но и за целия християнски свят

Владимир Путин и патриарх Кирил
Владимир Путин и патриарх Кирил Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

Руската православна църква в Руската федерация е в състояние на абсолютна несвобода, тя не може да протестира или да изрази несъгласие. Нейната роля сега е слугинаж на Кремъл, пълно оправдание за действията на светските власти. Това каза пред телевизия FREEДОМ ръководителката на катедрата по философия и история на религията във Философския институт "Григорий Сковорода" Людмила Филипович.

 

Това е подобие на византийски модел на отношение между държава и църква. В тоталитарните държави тези отношения придобиват малко по-различен характер - там отсъства доброволноста, добави Людмила Филипович. "Ти не го правиш защото го иска, а защото те насилват да го правят. Тя отбеляза, че РПЦ се отдалечава от християнските заповеди, става агресивна и е заплаха за целия православен свят.

 

"Не мога да си представя, че хора, които са чели Библията, чели са евангелията, където всичко е написано толкова ясно, точно и определено, че църквата е призвана да бъде миротворец. Тоест така е, за да няма конфликти, за да няма войни, за да има мир между хората. И тази църква днес се опитва да оправдае не само подкрепата си за този режима, но и прякото си участие в дейността на този режим. Тя (руската църква, бел. ред.) не само заявява "Подкрепяме Путин". Днес тя директно наставлява войниците, формира войнстващ, агресивен мироглед", възмутено заяви религиоведът. 

 

Агентът на КГБ и патриарх на Русия Кирил и военнопрестъпникът и бивш подполковник от КГБ Путин
Агентът на КГБ и патриарх на Русия Кирил и военнопрестъпникът и бивш подполковник от КГБ Путин Източник: Прессекретариат на Президента на РФ

"Тя подкрепя тези безумни идеи за това, че на територията на Украйна Руската федерация е решила да се защити от НАТО... Тоест сега църквата напълно се отдалечава от християнските ценности, става агресивна, превръща се в заплаха не само за украинския православен свят, но и за целия християнски свят", каза Людмила Филипович.

 

Тя добави, че в Руската федерация хората са ужасно необразовани, не четат свещените писания и не познават и не разбират същността на християнството. "Християнството не е създадено с цел някой да бъде унизен, унищожен, убит. А от заявленията на Путин и патриарх Кирил разбераме единствено, че Украйна не трябва да я има, украинският народ не трябва да го има, че украинският език бил изкуствен" език". Когато им обясняваш (на руснаците, бел. ред.), че светлината на Христовото учение е дошла в Украйна не от Москва, а именно във Владимир, във Вязма, в Москва християнството е дошло от киевските, от украинските територии - виждаш в очите им пълно недоумение, защото в главите им има съвсем различна история, пренаписвана хиляди пъти от различни идеолози, от самия патриарх Кирил", подчерта Людмила Филипович.

 

Руският патриарх Кирил
Руският патриарх Кирил Източник: Patriarhia.ru

"Руснаците просто не искат да мислят, не искат да размишляват, не искат да приемат обективността, която ги заобикаля. Те изпадат от контекста на общото цивилизационно развитие... Пътят на една държава с идеология на неуважително отношение към другите народи, която нарушава всички международни права и документи, води към ада", заяви още Филипович.

 

На 24 февруари 2022 година Русия започна пълномащабна агресивна, терористична война срещу Украйна, която продължава и до днес. Руската православна църква в лицето на Гундяев открито подкрепя убийството на невинни граждани и извършването на военни престъпления от страна на армията на Путин.

 

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени