Руската журналистка Маргарита Шурупова: Русия е бандитска държава, която се ръководи от международно издирван престъпник

Особеността на такива режими, какъвто Путин е построил в Русия, е такава, че те по мирен, легитимен път не могат да бъдат свалени. Такива режими се променят само с кръв и преврати, добавя тя

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: ТАСС

Защо руското общество е толкова апатично? Какъв е в момента авторитетът на президента Владимир Путин? Какво се случва в Русия днес?

След динамичната седмица, която започна в Русия от миналия петък, когато Пригожин тръгна с "Вагнер" към Москва и почти влезе в нея – разказва по БНР Маргарита Шурупова – руска журналистка, избягала в България в началото на войната.

 

Превратът на Пригожин

"Седмица след случилото се стана ясно, че това не е било някаква театрална постановка, а наистина е било опит за въоръжен метеж. По всичко изглежда, че интригите между руския елит доведоха до това, че тези събития станаха възможни в Русия и те бяха неочаквани дори за висшите ешелони на властта. Това се видя дори в обръщението на президента, че дори той е уплашен и не е очаквал такова нещо.

Трябва да се предполага, че Пригожин е имал съюзници в министерство на отбраната в този метеж, защото сега до нас достига информация, че вече има арести на генерали.

Не можем да знаем всички тънкости на взаимоотношенията между олигарсите, какъвто еднозначно се явява Пригожин. Той беше ръководител на частна военна компания "Вагнер", каквито в Русия са забранени. Но президентът Путин сам изрече, че е финансирал именно частна военна компания. Всичко това изглежда абсурдно и звучи дотолкова противоречиво, от гледна точка на закона, че става ясно на всички в света, че в Русия законите не работят и че руската държава, като такава, е напълно неефективна.

Струва ми се, че няма да можем да видим логика в случилото се, защото ние гледаме от позицията на здравия разум и на закона, а това, което наблюдаваме, е съвършено бандитско устройство на държавата, което се ръководи изключително от собствените си интереси и за своето финансово обогатяване.

Т.е. две бандитски групировки се скараха. Видно е, че Русия се ръководи от организирана престъпна група, защото всички международни закони са нарушени. Нашият президент е признат от Международния наказателен съд зад за престъпник, също както и Пригожин е признат за престъпник.

В тази ситуация мен най-много ме удивлява това, че досега ръководителите на някои държави, както и руското население, се опитват да обличат това в някаква разумна, обяснима форма, която не съществува. Сякаш носят розови очила и това е страшно, защото тези бандити, които управляват Русия, държат ядреното ѝ оръжие и цялото човечество е застрашено от тях.

 

Руските граждани

Тези, които разбират какво става и нямат възможност да заминат, просто се опитват да живеят и да запазват някаква нормалност, защото, ако през цялото време си мислиш и организираш живота си от гледна точка на това, че живееш във фашистка държава, може да полудееш.

Затова хората се опитват да не се задълбочават в новините. Много мои познати, които са против войната, в момента са в депресия, принудени да употребяват антидепресанти. Въобще хората в Русия, които ги използват, в момента са се удвоили от началото на войната. Има и хора, които продължават да не забелязват това, което става. Те не искат да се огорчават и живеят всеки в своята градинка, както се казва. Тези хора са инфантилни в много отношения и не свързват благополучието си с политическата обстановка в страната. Те не виждат по-далече от жилището и работата си и си живеят в свой мъничък свят. Това е една гражданска позиция, култивирана от съветския строй и чрез поведението на родителите е предадено на много от децата. Това трудно може да се изкорени, особено ако идеологията и пропагандата на държавата към обществото се опитва да го връща постоянно към тези стари времена – идеята за твърдата ръка, за надеждния ръководител. Това е връщане към тоталитарния модел, който прави хората по-малко отговорни за собствения си живот. Те си мислят, че има силната ръка на Путин, нека той се оправя с всичко и да взема решения. Това е едно крайно безотговорно равнодушно отношение.

 

Защо вярват на Путин?

Заради официалните източници на информация в Русия, които са не само телевизиите, но и официалните сайтове на правителството, както и много пропагандни ютуб канали. В тези всички източници фамилията на Пригожин почти не се споменава. Но се обсъжда постоянно колко велик е Путин и приближените му.

Затова Пригожин е по-скоро забележим за тези, които четат телеграм-канали и ползват други източници на информация, но те са малцинство. Ако сега в Русия нещо се промени, то то ще е в по-лоша посока, защото сега така е устроена Русия, че на власт могат да дойдат само бандити от типа на Пригожин. Ще става само по-лошо. Може би само за Украйна ще стане по-добре, защото змията ще започне да се самоизяжда откъм опашката, ще започнат чистки. Но за хората, които са останали да живеят в Русия, нищо хубаво не следва. Сега всички цени на лекарствата, на храната са се вдигнали много и пенсионерите и инвалидите са абсолютно социално незащитени. Тези хора са извън пределите на възможностите за оцеляване.

 

Гражданска война в Русия

Не вярвам особено, че в Русия ще има гражданска война, която ще е процес, събуден от долу, от хора, които биха излезли по улиците с желание нещо да се промени. Така или иначе трябва да има някакви елити, които да подкрепят такъв процес.

Тези елити, които са останали в Русия, те не са заинтересовани от такъв низов протест, за да го оглавят. Защото тях единствено ги интересуват паричните потоци да влизат в джобовете им.

Но със сигурност мога да ви кажа, като журналист, който получава кореспонденция и от хора в Русия, че много хора противници на войната и режима на Путин ни пишат анонимно. Те разказват ужасяващи истории. В последно време станаха много чести истории за хора, чиито семейства са били обект на тежки престъпления – убити са техни близки или друго тежко престъпление. Насилниците и убийците са били хванати и вкарани в затвора. Сега хора жертви ни пишат, че виждат убийците на свобода по улиците на градовете им. Това е станало възможно заради закона, който Путин подписа – да се освобождават престъпници от затворите и да ходят да воюват в Украйна. Тези престъпници, след като минат през фронта и там също убиват и насилват, се завръщат в родните си градове и са на свобода там, където са действали преди.

Не знам дали ще има гражданска война в Русия, но това, което със сигурност ще има в Русия и вече го има, е огромно количество освободени престъпници, които са се върнали от войната. Те ще вдигнат нивото на насилие в градовете и сред обществото ни на небивали висоти. Това е страшна мина, не със закъснител, а мина в основите на обществото. Защото хората виждат безнаказаността, че най-опасните членове на обществото не само не са в затвора, но и са прославяни като герои.

Всичко се преобръща. Как може да се живее в такова общество? Това е истински страшното днес в Русия. А на Путин не му пука за обществото, на него му е все едно. Той не мисли за това. Обществото на Русия бавно ще се потапя в насилие и престъпност, но за властта това не представлява явно заплаха.

 

Имиджът на Путин

След опита за преврат всички разбраха, че Путин е слаб. Че руската държава е окончателно в агония. Всъщност тя може много дълго време да си остане в агония. Пропаднала и провалена държава, която не се справя със задълженията си. Този метеж показа, че руската държавност вече е напълно разрушена, че страната се разпада. Можем да чакаме за Русия само лоши неща. То отдавна е така, но изглеждаше като симптом, а сега вече е пукнат цирей, в който всички виждат каква е истината.

Категорично Путин не е силен, защото не може да има еднолична власт, която се удържа с незаконни средства. Тя е нелегитимна и затова по подразбиране не може да бъде силна. Путин няма обратна връзка с действителността. До такава степен, че даже такива събития, когато най-близък негов съратник, когото е отхранил, отгледал, снабдил го е с пари, оръжия и танкове, какъвто е Пригожин, даже заговор на този близък за Путин човек е бил неочакван – за каква сила можем да говорим. Путин е един политически труп.

Особеността на такива режими, какъвто Путин е построил в Русия, е такава, че те по мирен, легитимен път не могат да бъдат свалени. Такива режими се променят само с кръв и преврати. Колкото по-силно Путин завива гайките, толкова по-трудно ще се оттегли от престола с чест и достойнство.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени