Руски дипломат: До последно бях сигурен, че няма да влезем в Украйна. Няма реална причина за тази война

Путин наистина вярва, че армията му е могъща. Това е така, защото военнослужещите на по-ниските нива не докладват истината на началниците си

Москва, Кремъл
Москва, Кремъл Източник: Ройтерс

Борис Бондарев е руски дипломат с дългогодишен опит. Работил е в Женева като преговарящ по въпросите за контрола върху оръжията. След пълномащабната война в Украйна той подава оставка в знак на протест срещу непредизвиканата агресия. RTL Nachtjournal взе интервю от него.

 

Това е рядка и уникална възможност да чуем мнението на руски дипломат, запознат отблизо как работи властта в Кремъл и какви са целите на Путин в Украйна. Ето откъси от интервюто на Бондарев, публикувано в n-tv.de:

 

За инвазията: На 24 февруари 2022 година, както правя всяка сутрин, гледах новините и бях ужасен. Руските ВВС бомбардираха Киев. Тук вече ставаше въпрос за пълномащабна инвазия. Вместо да поспорим с украинците, да разменим мнения, ние атакувахме страна, чието население е толкова близко до нас исторически и културно. Това беше невъобразимо за мен. Нямах информация (за предстоящата инвазия), до последно бях сигурен, че с прехвърлянето на наши войски (до украинската граница) става въпрос за някаква игра и оказване на натиск върху Запада и САЩ. Нямаше истинска и обективна причина за тази война. Тук стоят личните интереси на московското ръководство. Те искаха да покажат на целия свят колко са силни, на какви велики неща са способни и че Русия все още е велика сила.

 

За заплахите: Към мен не бяха отправени заплахи (бел.ред. заради антивоенната позиция и несъгласието с Путин). Но не съм изненадан. Когато ви набележат [руските служби], те не ви предупреждават. Всичко се прави тихо. За могъщата (поне на хартия) руска армия: Путин наистина вярва колко могъща е руската армия. Това се дължи на системата за отчитане. По-ниските нива не докладват истината на началниците си. Те не искат да признаят, че например производството на танкове и самолети върви катастрофално, защото ги е страх да не бъдат наказани. Това се случва на всички нива - докладите винаги са твърде положителни. И накрая имаме един изкривен и идеален образ, който създава впечатление за силна и ефективна военна структура. И в Кремъл са се запитали "защо тогава не тръгнем на война".

 

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: AFP

Ако говорим за съвременна война - като високоточни въздушни удари или модерни ракетни технологии - тогава руските въоръжени сили не са способни на това. Но ако говорим за архаичния начин на воюване, със стотици хиляди, дори милиони войници, с хиляди танкове - може би стари, но все още работещи - с маси артилерийски боеприпаси, тогава руската армия все още се справя добре. За съжаление, в Русия човешките животи не се броят, Путин може да пожертва десетки хиляди новобранци, без никой да му иска обяснение.

 

За извинението: Путин не може да губи. Определено не иска да го възприемат като губещ, дори и войната да не се развие така, както си е представял. Никога не би казал "съжалявам, допуснах грешка, да се ​​помирим, ние се изтегляме". Това би било признак на слабост. Никога не би се извинил за нищо.

 

За идеологията на Путин: Путин не следва никаква идеология. Той просто иска да покаже на всички, че няма алтернатива на неговото управление. За него Русия може да се управлява само по начина, по който той го прави. Другите варианти като демокрацията не стават. И след това иска да унижи Запада.

 

Ако Украйна загуби войната и Путин спечели, това ще бъде огромен удар за Запада. Имиджът на Запада и неговата надеждност във военните въпроси биха били сериозно накърнени. Всички тези приказки за либерални ценности, за демокрация и човешки права.... И разбира се, това ще стимулира други държави като Китай и Иран. Всеки диктатор в света.

 

Ако Русия загуби, икономиката ще се срине още повече. Недоволството ще расте. Собственият елит на Путин в крайна сметка ще започне да се пита за какво е всичко това? Той ни донесе само нещастие.

 

Превод: Факти.бг

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени