Руски историци и публицисти: Как да се демонтира напълно нацистка Русия? Това може да бъде постигнато само чрез военно поражение на режима на Путин и свалянето му

Днес Украйна се е превърнала в глобално бойно поле между цивилизацията и варварството, между свободата и тиранията, заявява Скобов

Военнопрестъпникът Путин
Военнопрестъпникът Путин Източник: ВКонтакте

Обръщение към гражданите на Русия

 

Режимът на Путин хвърли Русия в мръсотия и срам. Потъпквайки Конституцията, законите и правата на гражданите, той отприщи агресивна, хищническа, подла и престъпна война. Нито Украйна, нито НАТО са нападали Русия и нямат намерение да я атакуват. Единствената причина за войната е маниакалната мания на руските управници и жажда за неограничено разширяване на властта им. Те водят война, за да отстояват "правото" да диктуват волята си на други народи.

 

Атакувайки Украйна, клептокрацията на Кремъл вече уби стотици хиляди хора. Украински защитници на своето отечество и цивилни, включително повече от петстотин деца. Както и руснаци, превърнати в нашественици и окупатори от Кремъл, които намериха своя безславен край в Украйна, също бяха убити от онези, които ги изпратиха там.

 

Режимът на Путин върна в Европа кръвопролития, страдания и мъки, невиждани от времето на Хитлер. Режимът на Путин е режим на новия Хитлер. Неговата идеология, която мнозина наричат "рашизъм", е вариант на нацистката идеология, адаптирана към условията на постиндустриалната ера.

Тази идеология отрича човешката личност и нациите, тяхното равенство, демокрацията, приоритета на правата на човека и върховенството на закона като такива. Тя се основава на чисто нацистката концепция за изключителността на така наречената "руска цивилизация" и нейното превъзходство над "западния свят". Чисто нацисткият характер на режима на Путин се доказва от обявяването на украинците за грешен "паднарод" и артикулирането на задачата за насилствена промяна на тяхната национална и културна идентичност.

 

Подобно на режима на Хитлер, нацисткият режим на Путин се стреми да прегази правните и морални граници на насилието и жестокостта, изработени от човечеството, да установи "закона на джунглата" с неговата всепозволеност на силата. Той разрушава международния ред, който гарантира стабилност и сигурност, и хвърля света обратно в архаизъм и диващина. Той представлява същата глобална заплаха за цивилизацията, каквато е представлявал режимът на Хитлер.

 

Днес Украйна се е превърнала в глобално бойно поле между цивилизацията и варварството, между свободата и тиранията. Това е война за бъдещия световен ред, за начина на живот, за ценности. Това е екзистенциална война, в която от едната страна са тези, които са убедени, че е възможно да нападат съседите си, да ги подчиняват, грабят, убиват и разчленяват. А от другата страна са тези, които вярват, че това е недопустимо, че е недопустимо да се вземе чуждото. Компромис между тях не може да има.

 

Ние сме граждани на Русия, които се застъпват за свят, в който е забранено да се присвоява чуждото. В който хората и нациите са равни и могат да живеят без "господари", както свои, така и чужди. В която те свободно избират както своите лидери, така и своите приятели и съюзници. За тази цел считаме за необходимо:

1. Безусловно възстановяване на международно признатите граници на Украйна от 2013 година. Безусловният отказ на Русия от всякакви опити да диктува външната, отбранителната и вътрешната политика на Украйна. Включително език и култура.

2. Обезщетение от Русия на Украйна за причинените й по време на войната вреди, чийто размер следва да бъде определен от представителна международна конференция.

3. Изправяне на сегашното военно-политическо ръководство на Руската федерация, оглавявано от Путин, пред международен съд за извършване на "престъпления против мира" - започване и водене на агресивна война в Украйна.

4. Денуклеаризация на Русия (премахване на ядрения й арсенал). Систематичното изнудване с първи ядрен удар от високопоставени представители на режима на Путин (включително самия Путин) не бива да остава без последици.

5. Девертикализация и деимпериализация на Русия. Възстановяването й като доброволна конфедерация на съставните й територии, които запазват правото си да се отделят от конфедерацията. Радикално преразпределение на правомощията от изпълнителните органи на държавната власт към представителни на всички нива.

 

Това може да бъде постигнато само чрез военно поражение на режима на Путин и свалянето му. Категорично отхвърляме опитите за "замразяване на конфликта" в сегашното му състояние. Това само ще легитимира агресията и анексията като средство за постигане на политически цели и окончателно ще погребе международния правов ред. Отхвърляме опитите да се намери някакъв компромис с режима на Путин, който да отчита неговите "притеснения". Агресор, който е нарушил всички международни норми и е посегнал на бъдещето на човечеството, не трябва да получава нищо.

Настояваме западните лидери да сложат край на политиката за избягване на "ескалация на конфликта". Тя само позволява на Путин да изнудва Запада със същата тази "ескалация", надявайки се да го принуди към "геополитическа капитулация". Всеки международен правен ред трае само до тогава, докато нарушителят му получава аколективен отпор. Засега съоснователите му са готови да се борят за него.

 

Настояваме за фундаментално разширяване на военната помощ за Украйна, до прякото участие на войските на НАТО във военните действия. Украйна трябва да получи обвързващи гаранции за сигурност още сега, а не след края на войната. Призоваваме западните лидери да оставят настрана страховете от евентуален колапс на Руската федерация в резултат на падането на режима. Никакви "болезнени последици" от това няма да надделеят над опасността от запазване на имперска държава, която ще възпроизведе агресия и реваншизъм. Или Русия ще стане конфедеративна, демократична и "прозападна", връщайки се към европейските си корени, или трябва да изчезне като цялосто образувание.

 

Ще приветстваме свалянето на диктатурата на Путин, независимо каква група я извършва и каквито и средства да използва. Но за нас не е достатъчно да сменим диктатор или шепа от най-близките му поддръжници. Ние сме за радикална промяна на корумпираните "елити" на Путин. Те трябва да напуснат и да отговарят за това, което са направили, поне със загубата на богатството и статуса си. Само това ще даде възможност да се демонтира тираничната и агресивна система.

 

Приветстваме всяка форма на противодействие на агресията на Путин. От обикновен отказ от публична подкрепа на режима до отказ да се служи в армията, предаване на Украйна на разузнавателна информация и присъединяване към въоръжените сили на Украйна. В контекста на кървавата баня, отприщена от режима в Украйна и премахването на последните възможности за законен протест в Русия, считаме за лицемерно да се обявява недопустимостта на насилието в опозиция на този режим. Признавайки безусловно правото на Украйна на въоръжен отпор на агресора, ние също така признаваме правото на гражданите на Руската федерация на въоръжена борба срещу диктатурата на Путин.

 

Не вярваме обаче, че общественият мирен протест срещу войната и диктатурата е загубил смисъла си. Но безопасни начини за изразяване на несъгласие не останаха. Всички те могат да доведат до едни или други репресивни последици. Противопоставянето на абсолютното зло на путинизма днес изисква готовности жертват благополучието, кариерата, свободата и дори живота. В името на нашия свят, в който е недопустима да се бомбардират театри, болници, училища и жилищни високи сгради. В който не можеш да присвояваш чуждото.

 

Няма да приемем, Путин да унищожи този наш свят. Ще се борим за възстановяването му. Нямаме нужда от свят, в който има Путин. Каним гражданите на Руската федерация, които споделят нашите възгледи, да се смятат за членове на Фронта за съпротива срещу Путин.

Победа за Украйна, свобода за Русия!

 

Александър Скобов, историк и публицист
Максим Резник, политик от Санкт Петербург
Игор Яковенко, социолог и журналист
Игор Ейдман, социолог и публицист
Максим Кузахметов, историк и журналист от Санкт Петербург

 

Източник: Грани.ру

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени