Руските приятели на "Хамас"

Израелският премиер да престане да поставя и издига предизборни плакати, които го изобразяват заедно с Владимир Путин

Виталий Портников
Виталий Портников Източник: Яндекс

Виталий Портников, Грани.ру

 

Всеки, който днес е ужасен от обстрела срещу Израел от ивицата Газа, смъртта на цивилни, пожарите и погромите, трябва да си спомни, че и "Хамас" също има приятели. И тези приятели между другото са не само ирански аятолахи - те обикновено предпочитат "Ислямския джихад". А основните приятели на Хамас са в Москва. Именно Русия на Путин, практически веднага след преврата, организиран от бойците на "Хамас" в Газа и завземането на властта в сектора от тази групировка - сега малко хора ще си спомнят, че правителството на Хамас в Газа няма легитимност, че е просто инструмент на една военна диктатура - взе курс на признаване на това правителство и на самото движение. Руското ръководство покани лидерите на Хамас в Москва и пи чай с тях във  външното министерство на Сергей Лавров. Оттогава бойците на Хамас са желани гости в руската столица.

 

Лидерът на организацията Исмаил Хания за последно посети Москва и се срещна със Сергей Лавров миналата година, а членът на Политбюро на "Хамас" Муса Абу-Марзук беше в Москва и разговаря преди три месеца със заместника на Лавров Михаил Богданов. Телефонните разговори между Богданов и Абу-Марзук през последните дни продължават да се водят без прекъсване. В същото време Русия е една от малкото страни в света, която не е осъдила действията на "Хамас". Напротив, друг заместник на Лавровски, Сергей Вершинин, призова да се помисли върху причините за тези действия на терористичната групировка, т.е. на практика той осъди Израел.

 

В това няма нищо странно. Терористичната държава - а Русия на Путин е точно терористична държава и нищо друго - не може да не изпитва съчувствие към терористичните организации, защото вътрешно е съгласна с техните методи и по същия начин изобщо не цени човешкия живот. За лидерите на Хамас жителите на Газа са просто разходен материал, който им позволява да получават щедро финансиране и да живеят, разбира се, не като Путин или Лавров, а доста по-добре от обикновените жители на сектора Газа. Путин и Лавров имат абсолютно същото отношение към руснаците - това е просто жива основа, върху която кооперацията "Озеро" (бизнес кръг, особено близък до Путин, бел.ред.) и свързаните с нея изграждат своето благосъстояние. 

 

И ако в резултат на действията на Хамас загиват цивилни в Газа и Израел, а в резултат на руските действия цивилни в Украйна или Грузия, то толкова по-лошо за цивилните. На кой му пука за цивилните на фона на достъпа до финансови потоци под възгласите за "борба с враговете" - ционистки, американски, бандеровци, каква е разликата, само пари да има! Не очаквам, че поведението на Кремъл в тази нова фаза на конфликта в Близкия изток ще принуди израелските политици да направят си направят своите конкретни изводи и да разберат наивността на надеждите си за специални доверителни отношения с Русия, а израелският премиер да престане да поставя и издига предизборни плакати, които го изобразяват заедно с Владимир Путин - макар че е възможно веднага да се появи с Исмаил Хания, какво толкова.

 

Не мисля обаче, че дори и след този кошмар част от рускоезични израелци ще спрат да тичат по улиците на Тел Авив, докато развяват руски знамена, както и че ще спрат да възприемат света през призмата на Първи канал. Но все пак се надявам, че след тези атаки и натрапчивото желание на Москва да заяви своите специални отношения с Хамас точно в момента, когато цивилни хора страдат и умират поради терористични атаки, тези, които могат да разберат връзката между тази нова дестабилизация и руските интереси, да станат повече.

Още от "Мнения и анализи"

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Социологът Димитър Ганев призова Кирил Петков: Кажи кои анализатори са ти искали по 20 000 лв. месечно!

По-рано в предаване по Телевизия Евроком бившият премиер съобщи, че са му били искани 20 хил. месечно за позитивен PR от "известни, независими политолози"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени